BiH
23

Džaferović: SDA neće dati bilo šta Draganu Čoviću i HDZ-u BiH

Piše: Er. M.
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je da Stranka demokratske akcije (SDA) neće dozvoliti podjelu Mostara niti bilo šta dati HDZ-u BiH i Draganu Čoviću.

Završena je rasprava o prijedlogu izmjena Izbornog zakona čiji su predlagači SDA i SBB, a koji se tiče rješavanja problema statusa grada Mostara. Džaferović je rekao kako će svako dobiti ono što mu pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu odbacujući bilo kakve insinuacije da SDA vrši podjelu Mostaru.

Damir Arnaut iz SBB-a rekao je kako je prijedlog Amira Fazlića i Mirsada Đonlagića /SDA i SBB) u skladu s Ustavom FBiH.

Borjana Krišto iz HDZ-a BiH kazala je kako su SDA i SBB-a pokušavali doći do implementacije presude Ustavnog suda BiH, ali da to još uvijek nije dovoljno ako se govori o jednakosti glasa pri tome dodajući da centralna zona u Mostaru ne može biti izborna jedinica.

"To smatram neustavnim i neutemeljenim. Dalo bi se međutim razgovarati o tome. Na neki način dajem nadu da dođemo do nekih rješenja. Sporno je s aspekta ustava izbor gradonačelnika i dogradonačelnika. Kao pravnik postavljam pitanje je li to izravni ili neizravni izbor“, kazala je Krišto.

Ona je dodala da poštuje prijedlog, ali da bi prije ovakvog prijedloga trebalo doći do ustavnih izmjena.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović kazao je da mu je jasno koliko su se političke stranke međusobno približile čim vidi da neki smatraju određene odredbe ustavnim, a drugi neustavnim.