I Abdićev savjetnik
4

Dva zastupnika u Skupštini USK podnijeli ostavke u Laburističkoj stranci

M. N.
Foto: RTV USK
Foto: RTV USK
Dvojica poslanika Skupštine Unsko-sanskog kantona Rasim Kantarević i Anel Šahinović te savjetnik načelnika Velika Kladuša Aladin Ćerimović podnijeli su neopozive ostavke na sve funkcije unutar Laburističke stranke BiH na čijem je čelu osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

Ćerimović je obnašao funkciju potpredsjednika stranke, Kantarević je bio član Predsjedništva stranke, a Šahinović predsjednik Skupštine OO Velika Kladuša.

U saopćenju koje su uputili javnosti navodi se kako su se na ovaj korak odlučili zbog nepoštivanja načela odlučivanja, političke samovolje i neprovođenja donesenih Odluka i Zaključaka organa stranke, a što je, tvrde, izazvalo nepopravljivu štetu unutar njihove organizacije.

"Već više od godinu dana, tačnije od 16. januara 2019. godine, na zahtjeve naših aktivista, članova i simpatizera, tražili smo i na više redovnih sjednica kroz dnevni red, insistirali da se otklone osnovni razlozi nezadovoljstva funkcioniranja organa Laburističke stranke te da se prekine s praksom pogodovanja pojedinaca iz vrha stranke lobijima koji koriste Općinski organ uprave da bi ostvarili svoje lične interese, an na štetu velikokladuških građana. Nažalost, nismo uspjeli. Također, rukovodioci određenih službi Organa uprave, svojim stavovima, ponašanjem i samovoljom, nepopravljivo su narušili ugled Laburističke stranke te svojim postupcima nanijeli štetu našim i građanima", navode u saopćenju.

Trojac ističe kako su na višemjesečne razgovore, argumentirane primjedbe, donesene Odluke i Zaključke, umjesto usaglašavanja i donošenja kvalitetnih mjera kako bi se ovakva situaciju prevazišla, odgovorni za ovakvo stanje među njihovim biračkom tijelom su pokušavali "prodati" dezinformaciju kako su "svi oni koji se ne slažu s ovim načinom rada protiv Babe", što je, naglašavaju, netačno.

"Važno je znati da mi ideološki nismo odustali od ciljeva Laburističke stranke, da podržavamo razvojne projekte, da nismo i nikada nećemo postati dio drugih političkih stranka, ali je nažalost ovo jedina preostala mjera kako bismo sačuvali dostojanstvo građana, a i nas samih, članova i simpatizera Laburističke stranke", kazali su.

Svoje buduće djelovanje kao zastupnici u Skupštini USK i delegati u Parlamentu FBiH definisat će naknadno.

Podsjetimo, zastupnici Laburista zajedno sa SDA, DF-om i Pomakom trebaju činiti novu većinu u Skupštini USK sa 16 "ruku". U narednom periodu bit će jasnije da li će ove ostavke imati posljedice i na više nivoe.