BiH
122

Duraković će se žaliti Ustavnom sudu BiH i tražiti privremenu zabranu objavljivanja rezultata izbora

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Advokat Ćamila Durakovića Nedim Ademović na večerašnjoj press konferenciji kazao je da će od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine tražiti privremenu mjeru zabrane objavljivana konačnih rezultata za načelnika Općine Srebrenica.

Ademović je kazao da je odbijanje žalbe za ponovno brojanje glasova saznao putem medija, a ne od Suda BiH kako je to trebalo.

"Pohvala je da su mediji dobro informirani, ali ne i za Sud BiH jer smo na nekorektan način saznali da je žalba odbijena, stoga nam je obaveza da idemo dalje. U najskorije vrijeme ćemo od Ustavnog suda BiH tražiti privremene mjere zabrane objavljivana konačnih rezultata za načelnika Općine Srebrenica, jer smo se žalili na tri vrlo bitna razloga. Izbori u Srebrenici nisu bili fer i demokratski stoga nastavljamo borbu", rekao je Ademović.

Aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je kazao da poštuje današnju odluku Suda BiH, ali da se na tome neće završiti te da će nastaviti pravnu borbu.

"Jučer smo svjedočili da se u RS-u ratnim zločincima dodjeljuju plakete, stoga iz moralnih razloga nastavljam borbu. Imamo dokaze da je narušen izborni proces tokom Lokalnih izbora u BiH i istrajat ćemo u našim nakanama", rekao je Duraković.

Pravni tim Ćamila Durakovića se Sudu BiH žalio na nekorektan izborni proces u Srebrenici, navodeći u žalbi da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrala Durakovića jer je ljudima iz dijaspore onemogućila glasanje na Lokalnim izborima 2016. godine.

U žalbi se dodatno navodi i eliminiranje ljudi koji su glasali s nevalidnim dokumentima te da su podnijeli više od 20 prijava protiv osoba koje su glasale s dokumentima koji nisu ispravni.

Treća stvar na koju se advokatski tim Ćamila Durakovića žali je neregularan upad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u prostorije Općine Srebrenica.