BiH
47

Dunović za Klix.ba: Ako se potvrdi da je Uredba neustavna, onda je Vlada kršila zakon

Piše: S. H.
Milan Dunović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ukoliko Ustavni sud FBiH potvrdi medijske natpise i pretpostavke da je Uredba Vlade FBiH a kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH neustavna, mnoga imenovanja izvršena u međuvremenu postat će upitna.

Na osnovu određenih izvora i medijskih natpisa da je Ustavni sud FBiH već donio odluku koja glasi da je Uredba Vlade FBiH neustavna, a koju je na određivanje ustavnosti uputio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, rukovodstvo Demokratske fronte (DF) održalo je press konferenciju.

Medijima su se obratili predsjednik stranke Željko Komšić, Milan Dunović, te bivši ministri u Vladi FBiH Reuf Bajrović, Aleksandar Remetić i Milan Mandilović.

Kako je za Klix.ba potvrdio Milan Dunović još uvijek mu nije poznata definitivna odluka Ustavnog suda FBiH, pa se može referisati samo na osnovu medijskih natpisa i pretpostavki, koje su potvrdili određeni izvori.

"Ako Ustavni sud FBiH i potvrdi da je sporna Uredba bila neustavna, to politički za DF ne znači ništa. To će samo biti potvrda da je Vlada FBiH prekršila zakon, da su svjesno prekršili ustav a u pitanje se dovode i sva imenovanja koja su izvršena nakon usvajanja Uredbe", istakao je Dunović za Klix.ba.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je 9. juna Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH. S obzirom da je javna rasprava o Uredbi na Ustavnom sudu FBiH održana tek u novembru postavlja se pitanje koliko je to utjecalo na političke odluke i formiranje nove koalicije u međuvremenu.

"Ja se nadam da se nije namjerno odugovlačilo sa cijelim procesom i donošenjem konačne odluke, jer bi to dovelo u pitanje funkcionisanje sistema. S druge strane ukoliko se potvrdi da je Uredba neustavna, ta odluka ne ide u prilog vladajućoj koaliciji, tako da vjerujem da je sud radio bez pritisaka i nezavisno. Posebno je pitanje da li je rasprava trebala biti održana ranije i da li se u međuvremenu trebala donijeti neka privremena odluka, da bi se možda spriječile eventualne tužbe za protivustavno djelovanje", zaključio je Dunović.