Uspješna Sarajka
41

Dunja Mijatović kandidatkinja za poziciju komesara za ljudska prava Vijeća Evrope

Klix.ba
Dunja Mijatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dunja Mijatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Komitet ministara Vijeća Evrope predstavio je tri kandidata za poziciju komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, a među njima je i Sarajka Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

Pored Mijatović koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu, kandidati za komesara za ljudska prava Vijeća Evrope su i slovenski ministar pravde Goran Klemenčić te francuski političar i pravnik Pierre-Yyes Le Borgn.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope će izabrati jednog od tri kandidata za novog komesara tokom zimske plenarne sjednice koja će se održati od 22. do 26. januara iduće godine u Strazburu. Izabrani kandidat će funkciju preuzeti od sadašnjeg komesara Nilsa Muižnieksa 1. aprila 2018. godine.

Komesar za ljudska prava je nezavisna i nepristrasna pozicija koju je Vijeće Evrope uvelo 1999. godine radi promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 zemalja članica Vijeća Evrope. Neobnovljivi mandat komesara traje šest godina.

Mijatović kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija od 2010. prati slobode medija u svih 50 zemalja OSCE-a pa tako i u BiH. Ona igra važnu ulogu u OSCE-u, zbog čega Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na nju, baš kao što je nedavno istakao i šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Ona je u periodu od 2005. do 2007. godine predsjedavala radnom grupom eksperata Vijeća Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize. Tokom njenog predsjedavanja, Komitet ministara Vijeća Evrope usvojio je Deklaraciju za zaštitu i promociju istraživačkog novinarstva i vodič za zaštitu slobode izražavanja i informacija u vremenu krize.