BiH
9

Dunja Mijatović: Javna ličnost koja nije kritikovana ne može se smatrati ozbiljnom i profesionalnom

Piše: L. Č.
Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija koja prati slobode medija u svih 50 zemalja OSCE-a, pa tako i u BiH, nalazi se u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, je kazao kako im je posebno drago da su ugostili predstavnicu OSCE-a za slobodu medija.

"To je velika stvar, Dunja Mijatović igra važnu ulogu u OSCE-u i svi Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na to da građanka BiH ima takvo veliku dužnost za sve nas u OSCE-u", kazao je Moore i dodao kako je sloboda medija širom BiH veliki prioritet za OSCE.

"Moj fokus je na sigurnosti novinara"

Mijatović se zahvalila ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku koji je omogućio njenu posjetu, izrazivši zadovoljstvo prilikom da razgovora sa svim instancama vlasti u BiH na svim nivoima o temi koja je vrlo bitna i za rad novinara i uopšte za društvo u Bosni i Hercegovini.

"U ovoj posjeti su mi apsolutno sva vrata otvorena, mislim na spremnost svih organa vlasti da čuju i kritiku i sve ono što mislim o slobodi medija u BiH i regionu. Imala sam sastanke s novinarima iz cijele BiH, s onima koji su napadnuti, oni koji još uvijek čekaju pravdu i to će se i nastaviti i danas i sutra jer želim da iskoristim ovu priliku da ipak čujem i vidim na koje probleme nailaze u svom radu", kazala je Mijatović.

Dodala je kako je fokus njenog rada upravo sigurnost novinara, budući da trenutno živimo u izuzetno nepovoljnoj situaciji za novinare u čitavom svijetu. Novinari se suočavaju sa ekonomskim problemima, pritiscima, samocenzurom, napadima razne prirode i nažalost BiH nije pošteđena tih problema.

"Zar je moguće da poslije 16 godina još uvijek čekamo pravdu u slučaju Željka Kopanje, na koji su mnogi zaboravili, neki možda misle da je riješen, neki jednostavno ne žele o tome da razgovaraju. Prošlo je 16 godina i mi još uvijek ne znam niti gdje se nalazi taj slučaj, niti šta se dešava, da li iko istražuje i da li će iko ikada istražiti?", istaknula je Mijatović i dodala kako je to od krucijalne važnosti za medijske slobode u BiH.

Političari se moraju ozbiljno uhvatiti u koštac

"Situacija koju imamo sada je zabrinjavajuća, svjedoci smo sve više napada različite prirode – oduzimanja opreme, guranja novinara, upućivanja prijetnji novinarima i članovima njihove porodice, odnosa koji ni u kom slučaju nije primjeren i ne treba da se dešava ni u jednom društvu", istaknula je Mijatović.

Poručila je kako se političke strukture u Bosni i Hercegovini moraju ozbiljno uhvatiti u koštac s problemima i prekinuti trend koji se nastavlja i ugrožava profesiju novinara.

"Novinari ne mogu svoj posao raditi slobodno ako nemaju sigurnosti niti mogućnost da se obrate organima vlasti. Ako se ovako nastavi, imat ćemo jedan trend koji je trend država koje nisu demokratske i koje ne poštuju ljudska prava", istaknula je Mijatović.

Ipak, na osnovu svega onoga što je čula od zvaničnika zadnjih dana, Mijatović se nada da će im to biti jedan od prioriteta i da će u OSCE-u u svakom slučaju pokušati saznati šta se dešava sa svim slučajevima na sudu u BiH gdje su novinari napadnuti, primili prijetnje smrću, a da na to nije reagovalo ni sudstvo ni nadležni organi koji trebaju to da rješavaju.

"Uskoro očekujem izvještaj o tome i bitno je da je pokazana jedna ozbiljnost kad je u pitanju ovaj problem", poručila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija i dodala kako je njena kancelarija uvijek otvorena za sve novinare ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o novinarima koji su napadnuti i da se slučajevi ne procesuiraju.

Nakon napada na Klix.ba pokazana je solidarnost

Mijatović se osvrnula i na slučajeve koji se vode protiv novinara BiH i koji su uglavnom civilne prirode, te dodala kako raste broj slučajeva koje protiv novinara podižu uglavnom javne ličnosti i političari.

"Imamo dobre zakone, možda bolje nego mnoge druge države u regiji, no problem je, kao i sve ostalo, u implementaciji. Političari moraju da shvate da moraju imati puno viši nivo tolerancije od običnih građana. Javna ličnost koja nije kritikovana ne može se smatrati ozbiljnom i profesionalnom", navela je Mijatović, te pozvala i novinare da svoj posao rade profesionalno, prateći kodekse koji daju jedan posebnu odgovornost svakom novinaru koji ozbiljno shvata svoj posao.

"Novinarstvo je profesija za koju treba talenat i strast, smatram da su novinari ljudi koji otvaraju procese u brojnim državama koje mogu dovesti do mnogo dobrih, ali i loših stvari. Svjedoci smo novinarstva na ovim prostorima devedesetih godina i nadam se da je to nešto što je prošlost", poručila je Mijatović i dodala kako je u svemu tome najvažnije održati solidarnost, osvrnuvši se i na slučaj napada na portal Klix.ba koji se dogodio krajem decembra prošle godine.

"Slučaj upada na Klix.ba je jedan od slučajeva gdje sam vidjela da se na nivou države BiH konačno čuju glasovi sa svih strana koji staju u odbranu novinarstva, zaštite izvora informacija i svega onoga što su osnovni postulati novinarstva", kazala je predstavnica OSCE-a za slobodu medija na današnjoj press konferenciji održanoj u Sarajevu.

Mijatović je danas održala sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva Mladenom Ivanićem, te predstavnicima druga dva člana Predsjedništva. Danas će se Mijatović sastati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, a u proteklom periodu održani su sastanci sa brojnim zvaničnicima, te relevantnim intitucijama na državnom i entitetskim nivoima.

Pored toga, Mijatović je održala i nekoliko sastanaka sa novinarima iz čitave BiH, te predstavnicima civilnog društva, a oni će se nastaviti i danas tokom dana.