Drugi krug glasanja
1.3k

Dunja Mijatović izabrana za komesarku za ljudska prava pri Vijeću Evrope

Piše: E. S. H.
Dunja Mijatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dunja Mijatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope izabrali su Dunju Mijatović iz BiH za novu komesarku za ljudska prava.

Mijatović će preuzeti dužnost komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava 1. aprila 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

U prvom krugu je Mijatović osvojila 76 glasova, dok je u drugom osvojila 107 glasova.

Komesar za ljudska prava je nezavisna i nepristrasna pozicija koju je Vijeće Evrope uvelo 1999. godine radi promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 zemalja članica Vijeća Evrope. Neobnovljivi mandat komesara traje šest godina.

“Ovo je velika pobjeda za BiH. Ovaj izbor šalje potpuno druge, pozitivne poruke iz i za BiH nadalje. Čestitke Dunji i vjerujem da će i cijela BiH nadalje uspjeti izgraditi i drugačije slike o sebi slati u svijet. Hvala svim kolegicama i kolegama iz brojnih zemalja, članica Vijeća Evrope koji su ovih dana bili uz nas. Ovaj izbor je pokazao da nasa zemlja ima prijatelje i partnere na koje možemo računati i to trebamo okrenuti u interesu svih nas i evropske perspektive BiH, a odbaciti stare politike i matrice svađa i manipulacija u kojoj nas drže akteulne političke elite", rekao je za Klix.ba Senad Šepić, predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Mijatović kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija od 2010. prati slobode medija u svih 50 zemalja OSCE-a pa tako i u BiH. Ona igra važnu ulogu u OSCE-u, zbog čega Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na nju, baš kao što je nedavno istakao i šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Ona je u periodu od 2005. do 2007. godine predsjedavala radnom grupom eksperata Vijeća Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize. Tokom njenog predsjedavanja, Komitet ministara Vijeća Evrope usvojio je Deklaraciju za zaštitu i promociju istraživačkog novinarstva i vodič za zaštitu slobode izražavanja i informacija u vremenu krize.