BiH
644

Državljani Turske protestovali ispred ambasade Holandije u Sarajevu

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ispred holandske ambasade u Sarajevu danas je u 15 sati organizirano okupljanje građana, uglavnom državljana Turske koji žive u Bosni i Herceegovini, zbog protjerivanja turske ministrice za porodična pitanja Fatme Betul Sayan Kaya iz Holandije.

Građani Turske u BiH današnjim okupljanjem izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, sramnog postupanja prema turskoj ministrici.

Grupa građana se okupila ispred Sebilja na Baščaršiji odakle su krenuli prema holandskoj ambasadi.

"Došla sam dati podršku svom narodu u Holandiji, podršku za ljudska prava jer je Holandija jučer prekršila ljudska prava", kazala je učesnica protesta Hilal Yanik.

Ministrici Sayan Kayi jučer nije dozvoljen boravak u Holandiji te je deportirana u Njemačku. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da će Holandija platiti zbog sramnog protjerivanja turske ministrice te da će zbog toga naučiti šta je diplomatija.

"Oni će sigurno platiti za ovo, mi ćemo ih naučiti šta je prava diplomatija", poručio je Erdogan na mitingu u Istanbulu.

Podsjećamo, Holandija je prvo zabranila ministru vanjskih poslova Turske Mevlutu Cavusogluu da sleti u Rotterdam kako bi održao govor na mitingu turskim državljanima u cilju promocije ustavnih promjena uoči referenduma u toj zemlji.

Nakon toga holandska policija je vratila u Njemačku tursku ministricu za porodična pitanja koja je u Holandiju došla kopnenim putem. Veliki broj turskih državljana protestuje ispred zgrade turske ambasade u Holandiji.

Holandski premijer Mark Rutte ranije je izjavio kako je posjeta turske ministrice Holandiji neodgovorna i neprihvatljiva.

"U međusobnom kontaktu s Turskom, Holandija je u više navrata isticala kako red i sigurnost u našoj zemlji ne bi trebali biti ugroženi", rekao je Rutte.