BiH
1.4k

Drama na granici kod Orašja: Osjećamo se kao kriminalci, a ne humanitarci

Piše: J. H.
Na graničnom prijelazu kod Orašja tokom dana dešavala se prava drama. Naime, oko 70 kombija i 10 kamiona humanitarne pomoći iz Njemačke koju su prikupili građani BiH u dijaspori, držani su na granici oko sedam sati.

Nakon što su stigli na granicu sa Bosnom i Hercegovinom, tvrdi naš sagovornik, pripadnici bh. granične službe im nisu dali proći nakon što su bez problema prošli graničnu kontrolu Hrvatske.

"Htjeli smo da blokiramo granicu jer ljudi više nisu imali strpljenja nakon sedam sati čekanja. Svi smo imali regularne papire bilo da se radi o Crvenom križu, Merhametu, Islamskoj zajednici ili općinama. Kad smo vidjjeli da neke kombije i kamione puštaju, a nama ne daju, krenuli smo prelaziti preko trotoara. Osjećamo se kao kriminalci, a ne humanitarci", kaže nam Diban Kolak Dino koji je zajedno sa svojim prijateljima u nekoliko kombija krenuo iz Tuttlingena u Njemačkoj za Olovo.

"Krenuo sam sa dva transportera i četiri čovjeka. Vozimo odjeću, obuću, higijenske potrepštine i hranu za djecu", dodaje naš sagovornik.

Ne zna zbog čega su toliko vremena proveli na graničnom prelazu.

"Ostavili su nas sedam, osam sati da čekamo. Vjerovatno će neke i pohvatati, ali ja sam imao sreće pa sam među prvima otišao sa terminala preko trotoara. Vozimo četiri tone hrane za napaćeni narod mog Olova", kaže Dino.

Kako kaže, cijela bh. dijaspora se digla na noge kako bi pomogli svojim sunarodnjacima u BiH.