BiH
98

Dragičević: BiH u mađarskoj inostranoj politici ima status počasnog susjeda

FENA
Aleksandar Dragičević (Foto: FENA)
Aleksandar Dragičević (Foto: FENA)
Ambasador Bosne i Hercegovine u Mađarskoj Aleksandar Dragičević izjavio je u razgovoru za Fenu da je Mađarskoj politički značajna stabilna BiH i da u tom kontekstu mađarska strana podržava zahtjev BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Ambasador Dragičević ocijenio je da su odnosi Mađarske i BiH veoma dobri, prijateljski te da ne postoje otvorena pitanja.

"BiH u mađarskoj inostranoj politici ima status počasnog susjeda, i zajedno sa Srbijom, predstavlja jedan od mađarskih prioriteta u vanjskoj politici na evropskom nivou", istakao je.

Napomenuo je da su bilateralni odnosi ovih dviju zemalja u posljednje vrijeme veoma intenzivni, što potvrđuje tradicionalno dobre sveukupne odnose te je podsjetio na posjetu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, koji je boravio u zvaničnoj posjeti Mađarskoj u decembru prošle godine, dok je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto boravio u uzvratnoj zvaničnoj posjeti BiH u maju ove godine.

Također, dodao je, dobre bilateralne odnose u svjetlu činjenice da je BiH učinila značajan napredak u procesu EU integracija potvrdila je i definitivna podrška mađarske strane uoči sastanka Vijeća za EU za opće poslove održanog 20. septembra u Briselu.

Dragičević je mišljenja da ove veoma dobre političke odnose treba pratiti i uspješna ekonomska saradnja. U tom pogledu prioritet je jačanje odnosa na ekonomskom planu, povećanje trgovinske razmjene i smanjenje trgovinskog debalansa na štetu BiH.

Smatra da Mađarska predstavlja atraktivno i dinamično tržište koje potencijalno može biti značajno za bosanskohercegovačke kompanije. To pojašnjava činjenicama da mađarska privreda konstantno raste, da je njihov BDP u porastu od 2009., broj zaposlenih približava se historijskom rekordu, broj nezaposlenih se približava prirodnoj stopi nezaposlenosti, dok industrijska proizvodnja i direktne strane investicije bilježe stalni rast.

Podsjetio je da je BiH iz Mađarske prošle godine uvezla robu od 400 miliona KM, dok je izvoz iznosio 190 miliona KM. Osim toga, potpisan je bilateralni Sporazum o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija, Sporazum o ekonomskoj saradnji, Sporazum o poljoprivrednoj saradnji, a u fazi usaglašavanja je i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Stoga, stvoren je pravni ambijent i uslovi za unapređenje ekonomskih odnosa", ističe ambasador BiH u Mađarskoj, dodajući da bh. kompanije imaju realnu šansu da ostvare saradnju u oblasti energetike, metalske, hemijske, drvne i prehrambene industrije i proizvodnje hrane, infrastrukturnih projekata te informacionih tehnologija.

Dragičević je naglasio da je mađarska vlada putem svoje Banke za uvoz i izvoz (EGZIM banka), otvorila kreditnu liniju od 61,5 miliona eura za projekte od obostranog interesa za poslovne subjekte dviju zemalja te najavio da će predstavnici ove banke uskoro posjetiti BiH, gdje će promovirati mogućnosti ove povoljne kreditne linije, s atraktivnim kamatnim stopama za poslovne subjekte iz BiH.

Dodao je da je uspostavljanje direktne aviolinije Budimpešta - Sarajevo u završnoj fazi, što će doprinijeti povećanju trgovinske razmjene i privredne saradnje

Osim navedenog, kaže, u finalnoj fazi je organiziranje poslovnog foruma koji će biti održan početkom oktobra u Sarajevu, kada se očekuje dolazak 15-ak mađarskih kompanija, zainteresiranih za poslovnu saradnju s partnerima iz BiH.

"S tim u vezi, Ambasada BiH u Mađarskoj preduzima aktivnosti u domenu ekonomske diplomatije radi podizanja privredne i trgovinske saradnje na viši nivo", napominje Dragičević.

Za prisutnost BiH u mađarskim medijima, ambasador je kazao da postoji interes za našu zemlju te da Ambasada BiH nastoji da informira mađarsku javnost. A osim klasičnih agencijskih vijesti o političkoj situaciji i dešavanjima, povremeno se pojavljuju i reportaže turističkog karaktera o BiH.

Istorijski posmatrano, podsjeća Dragičević, Mađarska je bila značajan faktor u političkom životu BiH u periodu austrougarske vladavine te stoga istorijsko naslijeđe i danas ima traga i utiče na prisutnost BiH u mađarskim medijima.

"Pitanje je kako uticati na to da BiH bude više zastupljena i prisutna u ovdašnjim medijima, kada smo svjesni da su mediji uglavnom u privatnom vlasništvu i da sve više, ne samo prenose i komentiraju vijesti i događaje nego ih kreiraju i oblikuju", naglasio je.

Kao jednu od bitnih oblasti potencijalne saradnje naveo je turizam, dodajući da bi otvaranje direktne aviolinije svakako povećalo broj mađarskih turista. Mišljenja je da bi trebalo i ofanzivnije raditi na promociji turističkih destinacija i kapaciteta BiH s posebnim akcentom na zimski, zdravstveni i vjerski turizam.

"Ambasada bi uz saradnju s turističkim zajednicama iz BiH mogla značajno uticati na privlačenje mađarskih turista, s obzirom na relativnu blizinu, atraktivnost i povoljne cijene naše turističke ponude. Za to treba imati adekvatnu logistiku i sredstva, a činjenica je da Ambasada ne raspolaže takvim resursima", pojašnjava Dragičević.

Po podacima Ambasade BiH u Mađarskoj, bh. zajednica u ovoj zemlji nije mnogobrojna i kreće se oko 1.000 bh. građana s boravišnom dozvolom, iako se pretpostavlja da ih ima i više. Kaže da imaju dobre i česte kontakte s građanima iz BiH te da je aktivno i Društvo Mađarsko-BiH prijateljstva s kojim Ambasada ima dobru saradnju.

Naglasio je da vlada Mađarske putem programa o naučnoj i obrazovnoj saradnji nudi 50 stipendija godišnje za bh. studente koji žele da studiraju u Mađarskoj, pojašnjavajući da se ovaj program realizira putem projekta Hungarikum Stipendium te da obuhvata studente i postdiplomske studije.

"Prošle godine bilo je pet aplikacija za stipendije, a ove 14, zato smatramo da u saradnji s nadležnim bh. institucijama treba informirati naše studente kao i maturante o ovoj mogućnosti, jer se radi o punoj stipendiji na prestižnim mađarskim univerzitetima", istakao je ambasador Dragičević.

Dodao je da Ambasada BiH planira organizirati prijem za studente iz BiH u Ambasadi u Mađarskoj, što znači ne samo podršku Ambasade studentima, već i 14 novih članova bh. zajednice u Mađarskoj.