BiH
28

Dragan Čović nakon Brexita: Uvjeren sam da je za BiH EU i dalje strateški cilj

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas smo svjedočili historijskom činu u kojem su građani Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na demokratskom referendumu izrazili svoje opredjeljenje da njihova zemlja izađe iz članstva EU, navodi se u saopćenju člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Čović navodi da je Brexit politički događaj bez presedana kao i da su njegove sveukupne posljedice još uvijek nepoznanica, a samim tim i predmet brojnih spekulacija.

"EU je zasigurno dinamičan historijski politički fenomen koji je koncipiran tako da nema jasno dovršenu konfiguraciju niti organizacijski obrazac. U tom smislu i ovaj najnoviji izazov možemo posmatrati kao priliku i poticaj njenom daljnjem formiranju s ciljem jačanja i unaprjeđenja saradnje između zemalja članica, ali i zemalja koje imaju aspiracije za članstvom", navodi se u reakciji Dragana Čovića.

Član Predsjedništva BiH podsjeća da je EU dobrovoljan projekt temeljen na jasnim ugovornim obavezama kao i da se EU i ranije suočavala se velikim izazovima.

"Duboko sam uvjeren da za nas u BiH EU i dalje ostaje zajednički strateški cilj oko kojeg postoji konsenzus sva tri naroda. Jedino ta ideja nam pruža mogućnost da zajednički unesemo novu kvalitetu u društveni i politički život naše zemlje. Predajom zahtjeva za članstvo kao država smo pokazali da možemo biti operativni u ispunjavanju svojih pristupnih obaveza bez obzira na poteškoće, čime smo iznova osnažili svoj kredibilitet i povjerenje u očima EU", dodaje Čović.

Čović smatra da su nas napori koje smo učinili u prošloj i ovoj godini da bismo došli u poziciju u kojoj se sada nalazimo učinili boljim i odgovornijim.

"Kroz taj napor smo sazreli i ponovo na najdirektniji način uvidjeli da evropski put nema alternative i da su saradnja i kompromis jedini mogući temelj na kojem se može graditi bolja budućnost BiH. Za mene je to najvažnija poruka za koju smatram da je na današnji dan trebamo uputiti domaćoj i svjetskoj javnosti, te zajednički izraziti svoje pouzdanje u budućnost evropskog projekta", kaže se na kraju saopćenja.