BiH
0

Dragan Čavić formira novu stranku

FENA
Bivši predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Čavić potvrdio je danas da je istupio iz SDS-a te je najavio skorašnje formiranje nove stranke desnog centra.

Čavić nije želio da otkrije novo ime stranke, kao i ko će biti njeni članovi, ali je potvrdio da će mu pristupiti dosadašnji poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a, Vojislav Gligić i Branislav Škobo, od kojih je SDS jučer zatražio da vrate poslaničke mandate.

Također, naveo je da u novu stranku neće ući bivši predsjednik SDS-a Dragan Kalinić, ali da s njim ima dobre privatne odnose, te korespodentne stavove kada su u pitanju SDS i stanje u njoj, ali da se lično "opredjelio za svoj politički put", dok će Kalinić donijeti svoje odluke.

Čavić je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci najavio da će se uskoro inicijativi odbor te nove stranke predstaviti političku platformu i statut, a bit će to stranka umjerene desne orijentacije koja preferira centru.

"Naša vrata su otvorena za sve", kazao je Čavić ističući da će ta nova stranka biti potpuno jasno opredjeljena, na istim osnovama na kojima je on, kako kaže, gradio svoju politiku.

Ta politika se zasniva na stavu, pojasnio je, da je RS nepromjenljiva dejtonska kategorija, da između BiH i entiteta mora da postoji kooleracija, u kojoj ne postoji negacija u smislu ili republika ili država, nego princip i republika i država.

Govoreći o svom istupanju iz članstva SDS-a i odluci da formira stranku, Čavić je kazao da tu, kako navodi, tešku odluku nije donio u ljutnji, niti zbog personalnog sukoba s aktuelnim predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, već zato što je njegov odnos prema promjenama, neophodnim za budućnost RS-a, izašao iz okvira sadašnje politike SDS-a, "koja je postala previše statična i naglašeno konzervativna prema svim izazovima novog vremena".

Također, kazao je i da ne može da prihvati ni sadašnju diktaturu i podobnost kao ključne kriterijume za izbor unutar SDS-a, a posebno, naveo je, nepostojanje političke platforme, neprepoznatljivost, političku apatiju i dezorijentisanost u kojoj se SDS nalazi poslijednje dvije godine.

"Nova stranaka, kojom ću rukovoditi, ponudit će novim genaracijama RS-a i BiH savremnu alterantivu u odnosu na sadašnju i vladajuću garnituru i opoziciju, te da neće ulaziti ni u kakve koalicije do potpunog konstituisanja, najvjerovatnije do općih izbora 2010. godine, na koje će izaći u punom kapacitetu, na svim nivoima i s prepozantljivim kandidatima“, naglasio je Čavić.