BiH
0

Dr. Sofradžija: Tužba protiv SCG finansirana donacijama

FENA
Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu u cijelosti je finansirana donacijama, jer ta stavka nije ušla u državni budžet, izjavio je u nedjelju predsjednik Fondacije "Pravda za BiH" prof. dr. Avdo Sofradžija u intervjuu za Radio FBiH.

"Bilo je planirano da donacijama obezbijedimo 3,5 miliona KM, a u zemlji i inostranstvu prikupljeno je više od pet miliona KM", rekao je dr. Sofradžija.

Poslije izricanja presude u Međunarodnom sudu pravde u ovoj fondaciji su utvrdili da je potrošeno 3,8 miliona KM, i to najviše za troškove bh. advokatskog tima.

Odgovarajući na pitanje o tome ko je najviše darovao za ovu tužbu, dr. Sifradžija je rekao: "Najveći domaći donator je Vlada Federacije BiH s milion maraka, a potom slijede Sarajevski, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton. Veći donatori su sarajevske općine Stari Grad i Centar, kao i općina Tuzla i mnogi drugi. Vrlo aktivna je bila i dijaspora. Naši ljudi u SAD-u su prikupili 100 hiljada američkih dolara, a znatna finansijska sredstva donirana su i u Australiji, te Zapadnoj Evropi."

Dr. Avdo Sofradžija je rekao da još nije odlučeno šta će biti s Fondacijom "Pravda za BiH" i u koje će se svrhe utrošiti ostatak doniranih sredstava.

Dodao je da bi se iz te fondacije moglo pomoći nekim obespravljenim ljudima koji su, kao Fata Orlović iz Srebrenice, optuženi, a nemaju sredstava za plaćanje advokata.