BiH
0

Dostupnost lijekova veliki problem oboljelih od multiple skleroze

FENA
Savez udruženja oboljelih od multiple skleroze BiH upozorava na težak položaj oboljelih od te bolesti u BiH i ističe da je velika razlika u kvaliteti života oboljelih zavisno od toga da li imaju mogućnosti za liječenje ili ne. U povodu obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze Savez udruženja naglašava da je jedan od najtežih problema s kojima se suočavaju oboljeli od te hronične bolesti u BiH svakako dostupnost lijekovima te liječenja i rehabilitacije.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze Savez udruženja naglašava da je jedan od najtežih problema s kojima se suočavaju oboljeli od te hronične bolesti u BiH svakako dostupnost lijekovima te liječenja i rehabilitacije.

Postoje brojni lijekovi koji utječu na tok bolesti, oporavak i simptome multiple skleroze. Klinički je dokazano da liječenje lijekom interferon beta-1b iz skupine imunomodulatora može usporiti pogoršanje zdravstvenog stanja oboljelih. To je važno ako se zna da čak kod polovine neliječenih bolesnika nakon 15 godina dolazi do teškog invaliditeta.

"Međutim, trenutno samo mali broj oboljelih u BiH ima mogućnost liječenja lijekom interferon beta-1b iz skupine imunomodulatora. Na listi čekanja za interferon beta-1b u FBiH nalazi se više od 120 pacijenata, oko 50 pacijenata prima lijek u ograničenom trajanju ne duže od dvije godine“, navodi predsjednica Saveza Fata Bahtijarević.

Od multiple skleroze najčešće obolijevaju mlade osobe (od 20 do 40 godina života), pri čemu je dvostruko više žena od muškaraca. Bitna je činjenica da se radi o osobama koje su na početku radnog vijeka zbog čega iz Saveza udruženja skreću pažnju na važnost poboljšanja kvaliteta njihovog života, a time i produženja radnog vijeka.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze u Sarajevu će u ponedjeljak biti održana predavanja o terapijskim opcijama, neophodnosti ranog tretmana bolesti i rješavanju problema s kojim se ti pacijenti najčešće susreću. Istim povodom u Tuzli će 26. maja biti održano predavanja prof. dr. Osmana Sinanovića o temi "Multipla skleroza se može liječiti".

U evidenciji Saveza oboljelih od multiple skleroze registrirano je 820 članova, ali se pretpostavlja da je broj mnogo veći, a ne postoji zvaničan registar o broju oboljelih od te bolesti u BiH.

Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze obilježava se 26. maja, a od te hronične upalne, progresivne, autoimune bolesti centralnog nervnog sistema u svijetu boluje oko 2,5 miliona osoba.