Pokop žrtava rata u Brčkom
0

"Dostojanstvo i ponos nam niko ne može ubiti"

FENA/Sarajevo-x.com
Foto: InfoBrcko.com
Na brčanskom groblju Ivici danas je obavljen zajednički pokop sedam bošnjačkih civilnih žrtava rata, ekshumiranih iz masovne grobnice Gorice i bescarinske zone u Brčkom.

Radi se o Midhatu Čengiću (1931), Mirsadu Karanoviću (1966), Enesu Plećiću (1955), Ahmetu Hadžiću zvanom Papa (1955), Midhatu Uzeiroviću (1947), svi ubijeni 1992. godine, i Fatimi Suljić (1916) koja je umrla prirodnom smrću 1992, a njeni posmrtni ostaci zajedno s prethodno nabrojanim osobama pronađeni su u masovnoj grobnici Gorice.

Na zajedničkom pokopu sahranjeni su i posmrtni ostaci Fehima Idrizovića (1941) koji je ekshumiran iz masovne grobnice na lokalitetu bescarinske zone u Brčkom.

Zajednički pokop predvodio je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, a pored više stotina građana, pokopu je nazočio član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i brčanski supervizor Raffi Gregorian.

"Mi ne mrzimo, mi ne znamo mrziti i nismo naučeni da mrzimo, kazao je sin ubijene žrtve. Ako uz to dodamo da nijedna osveta nije izvršena od kraja rata, onda možemo zaključiti da smo civilizovan svijet. Ljudi kojima je zlo učinjeno sposobni su da kažu da ne mrze i to je Evropa i evropska vrijednost", kazao je Silajdžić dodajući da se u Brčkom može naučiti šta je želja za suživotom i šta je tolerancija.

"Dostojanstvo i ponos niko ne može ubiti, to je poruka s ovog mjesta", istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić.