BiH
0

Doris Pack razočarana jer u BiH nije učinjeno dovoljno

FENA
Predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack izjavila je danas u Sarajevu da nije naročito sretna i da je pomalo razočarana jer u BiH nije učinjeno dovoljno od njene posljednje posjete krajem prošle godine.

Govoreći na konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog boravka u BiH povodom 10. interparlamentarnog susreta s predstavnicima BiH, Pack je ocijenila da je neprihvatljivo da političari koji su potpisali nešto u Mostaru i dali garancije komesaru Evropske unije za proširenje Olliju Rehnu da će to provesti, sada to ne poštuju.

Iako najprije nije htjela imenovati onog stranačkog lidera na koga se odnosila ova kritika, već je kazala "da znamo ko u petak nije bio za", Pack je kasnije ocijenila da predsjednik SDA Sulejman Tihić nije do sada bio protivnik reforme policije, te je zato prirodno postaviti pitanje zašto je promijenio stav. Zato ga je i pozvala da ponovo razmisli o svom stavu.

Pack je rekla da je razgovarano i o prijeko potrebnim ustavnim reformama, ali je dogovoreno da se najprije usvoje dva zakona o policijskoj reformi da bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), a da se nakon toga razgovara o onome što će dati instrumente BiH za prijem u EU.

Na kraju susreta sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH potpisana je Zajednička izjava predsjedavajućih delegacija, iz koje je Pack citirala dio koji naglašava da nijedan entitet nema pravo na otcjepljenje, ali da se nijedan entitet ne može jednostrano ukinuti.

"BiH je međunarodno priznata država čije se postojanje ne dovodi u pitanje", navela je Pack riječi iz ove izjave, naglašavajući da je to njen odgovor na neke medijske izvještaje.

Odgovarajući na pitanje da li će parlament BiH nešto učiniti u vezi s reformom policije i drugim obavezama na evropskom putu, ili će pustiti stranačkim liderima da to rješavaju u raznim kafanama, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac je kazao da parlament BiH ima planove, ali je uvjet za njihovo provođenje ono što dogovore lideri stranaka, što nije praksa samo u BiH.

Genjac smatra da su razgovori stranačkih lidera s visokim predstavnikom organizirani u najboljoj namjeri te da atmosfera tih razgovora nudi mogućnost da se ostvari cilj.

On je dodao da će dva zakona o reformi policije svakako doći u nadležne parlamentarne komisije i na sjednice parlamentarnih domova i u tome vidi mogućnost da i parlamentarci daju svoj doprinos.

Govoreći o kritikama na račun predsjednika SDA Tihića, Genjac je poručio da nije moguće da se preko noći čovjek može kvalificirati drugačije od onoga što je uvijek bio.

Za ustavne promjene Genjac kaže da su se svi složili da se trebaju usmjeriti na stvaranje racionalnije i funkcionalnije vlasti, stvaranje kapaciteta za EU i NATO te ispunjavanje konvencija o ljudskim pravima, što će omogućiti ograničenu reformu ustava koja je moguća.

I Doris Pack prihvata da je u situacija u BiH takva da još ne postoji ustav kao u članicama EU te zato treba ostaviti prostor za dogovor stranačkih lidera, ali onda je na parlamentu da to pretoči u zakone.