Olimpijske ljepotice
1000

Donosimo galeriju fotografija sa sarajevskih planina koje je prekrio prvi ovogodišnji snijeg

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Bjelašnica (Foto: D. S./Klix.ba)
Prve ovogodišnje snježne pahulje zabijelile su jutros planine oko Sarajeva, a sudeći prema vremenskoj prognozi, u narednim danima mogli bi se stvoriti uslovi i za ljubitelje skijanja, ali i drugih zimskih radosti.
Dok u nizinama već dva dana dominira oblačno vrijeme praćeno kišom, na višim predjelima stvorili su se uslovi za snježne padavine. Trebević, Igman, Bjelašnica i Jahorina od jutros su pokriveni snijegom, ali za sada još uvijek nedovoljno za skijanje.

Međutim, iz Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman saopćili su kako su se stvorili uslovi za aktiviranje topova i stvaranje vještačkog snijega.

Dragi posjetioci, panoramska vožnja neće raditi do daljnjeg. Trenutno pravimo vještački snijeg i nadamo se da ćemo kroz nekoliko dana pustiti šestosjed za skijaše i bordere", naveli su.

Slična situacija je i na Jahorini gdje je također u noći s ponedjeljka na utorak pao snijeg te bi se u narednim danim i na ovoj olimpijskoj planini mogli stvoriti bolji uslovi za skijanje.

Inače, proteklih nekoliko sedmica u Bosni i Hercegovini zabilježene su temperature koje nisu uobičajene za ovo doba godine što je najveću štetu nanijelo upravo olimpijskim centrima gdje još uvijek zimska turistička sezona nije zaživjela na pravi način.

Bosna i Hercegovina nije jedina koja ima ovaj problem. To je slučaj i u Bjelorusiji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Latviji, Litvaniji, Nizozemskoj, Poljskoj i Švicarskoj gdje su također zabilježene temperature iznad januarskog prosjeka.

prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom noći na srijedu očekuje se susnježica i slab snijeg kako u nizinama, tako i u planinskim predjelima.

Najviša dnevna temperatura zraka trebala bi iznositi oko 4 Celzija, a jutarnje temperature, prema prognozama, trebale bi ići i u minus što bi moglo doprinijeti stvaranju preduslova za skijanje.

Podsjetimo i da bi se proizvodio vještački snijeg temperatura zraka mora biti minimalno -4 stepena i niža.

Općenito, u Bosni i Hercegovini tokom noći na srijedu u zapadnim, centralnim i istočnim područjma snijeg i susnješica su mogući i u nizinama.

U većem dijelu Hercegovine prestanak kiše očekuje se u prijepodnevnim satima kao i smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana.

Oblačno sa padavinama će se zadržati na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7 stepeni Celzija, na jugu zemlje do 11 stepeni Celzija.