BiH
104

"Domovina" puca po šavovima: Ili ide SDA iz koalicije ili će druge stranke povući

Piše: G. D.
Stranke okupljene u koaliciji "Domovini" u RS-u najavile su da će tražiti isključene Stranke demokratske akcije iz koalicije.

Situacija je kulminirala na današnjoj sjednici Vijeća naroda RS-a gdje je došlo do međusobne svađe i optužbi unutar koalicije. Isključenje SDA se traži zato što je ta stranka, kako navode, prekršila koalicioni dogovor u vezi sa izborom predstavnika u Vijeće naroda.

SDA je delegirala članove svoje stranke iako je bilo dogovoreno da to budu ljudi iz dugih stranaka, objašnjavaju u "Domovini".

Predstavnici HSP su najavili da postoji mogućnost da se oni povuku iz koalicije, dok je potpredsjednik SBiH-a Dževad Osmančević rekao da će već u ponedjeljak tražiti da se SDA isključi zbog "primitivnog i vulgarnog kršenja dogovora".

Iz pojedinih stranaka u "Domovini" su i ranije negodovali zbog samovoljnog ponašanja SDA, a odnosi su bili vidno narušeni kada je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić (SDA) otišao na sastanak s Miloradom Dodikom, a u vezi s formiranjem vlasti u RS-u. Iz Demokratske fronte su tada oštro reagirali navodeći da sa SNSD-om nema nikakvog partnerstva.

Željko Stipić iz HSP BIH rekao je da je SDA iznevjerio koalicioni dogovor povodom izbora predstavnika u Vijeću naroda RS.

"Predstavnici SDA su na primitivan način ispoljili vlastite interese, poništavajući prethodne dogovore. SDA je formirao Klub Bošnjaka i predložio predstavnika za Vijeće naroda RS, iako je dogovorom to mjesto trebalo da pripadne drugoj stranci. Ovo je snažan udarac za 'Domovinu' i vjerujem da za nju više neće biti mjesta u ovoj koaliciji", rekao je Stipić.

Potpredsjednik Stranke za BiH i član Koordinacionog tima "Domovine" Dževad Osmančević rekao je danas u Narodnoj skupštini RS da će već u ponedjeljak tražiti da se SDA izbaci iz "Domovine".

"Nadam se da će građani znati da kazne ovakvo ponašanje SDA. Postiglo smo značajan uspjeh na proteklim izborima, a SDA je to sada iznevjerio. Sporazumom je definisano da SDA treba da participira sa dva delegata, da SBB treba da participira poslanikom, a da ostala mjesta u NSRS pripadnu SDA i ostalim strankama okupljenim oko 'Domovine'. Već tu je SDA 'zakinula' Stranku za BiH, jer se nije složila da to budu dva, već jedan delegat. To su i uspjeli, jer su imali veći broj ruku, a nisu se slagali u skladu sa pravilima partnerstva", rekao je Osmančević.

Mujo Hadžiomerović iz SDA rekao je da se Klub Bošnjaka na konstitutivnoj sjednici Vijeća naroda RS ponašao u skladu sa Poslovnikom, a ne u skladu sa ranijim dogovorima i sporazumima, koje nije ni vidio.

"Kada smo danas dobili certifikate počeli smo da radimo u skladu sa Poslovnikom o radu Vijeća ministara RS. Nisu nas interesovali sporazumi. S njima smo završili prije sedam dana kada su bile sjednice na kojima su učestvovale stranke okupljene oko 'Domovine'. Naši partneri su imali tada priliku da govore šta su htjeli. Predložili smo Kemu Čamdžiju i on je izglasan sa svih osam glasova Kluba Bošnjaka. Sve je proteklo u najboljem redu", rekao je Hadžiomerović.