SDA - SBB
15

Domino efekt iz BPK: Hoće li "grande koalicija" opstati u drugim kantonima?

Piše: I. Č.
Nesuglasice između koalicionih partnera, SDA i SBB-a, dovele su do pucanja koalicije u Bosansko-podrinjskom kantonu. Shodno tome, nemoguće je ne zapitati se da li je koalicija stabilna u drugim kantonima gdje ove stranke čine većinu.

O tome da li će se po principu domino efekta situacija iz Bosansko-podrinjskog kantona prenijeti na ostale kantone, pitali smo zastupnike i premijere gdje su koalicioni partneri SDA - SBB formirali skupštinsku većinu.

Kanton Sarajevo

SDP-ov zastupnik u Skupštini KS Slaviša Šućur kazao je za Klix.ba da je očigledno da u Skupštini KS postoje problemi u funkcionisanju koalicije, te da to pokazuju određena mimoilaženja.

"Kao što je praksa pokazala, sve je moguće do kraja mandata. I u ovom mandatu se obistinjuje ono što se ranije dešavalo, da koalicije pucaju oko pola mandata. Nikad nemamo mira. Ne znam šta se dešava iza kulisa. Kad je riječ o SDP-u mi ni sa kim nemamo komunikaciju u tom smislu i nemamo namjeru da po svaku cijenu ulazimo u vlast", kazao je Šućur.

SBB-ov zastupnik u Skupštini KS Dževad Rađo istakao je da je nestabilnost među skupštinskom većinom nepoznanica za njega, odnosno da nema nikakve nestabilnosti.

"Ništa ne pokazuje da može pući koalicija. Ona je stabilna, čvrsta. Radi za dobrobit građana Kantona Sarajevo. Mi smo dobili zadatak da probamo poboljšati život građana KS u mandatima koje su nam građani dali, stoga u njihovu korist i radimo", ističe Rađo za Klix.ba.

Tuzlanski kanton

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je za Klix.ba da stabilnu skupštinsku većinu u Skupštini TK čini 26 od 35 zastupnika, a da je to pokazala i posljednja sjednica skupštine kada su sve odluke usvojene sa 25 glasova.

"Za odluke su glasali svi koalicioni partneri, i SDA, SBB, BPS, Stranka za BiH, tako da u ovom trenutku koalicija je stabilna. Mi ovdje njegujemo dobre koalicione odnose sa svojim koalicionim partnerima. Siguran sam da ukoliko ne bude nekih promjene na nivou države, ukoliko kriza koja evidentno postoji između SDA i SBB-a dovede do situacije da ta koalicija pukne na državnom nivou, onda možemo očekivati nešto takvo. U ovoj situaciji kakva jeste mi ne očekujemo nikakve političke krize. Koalicija je stabilna, sigurna, a to pokazuju i sjednice Vlade TK i Skupštine TK", kazao je Gutić.

Zeničko-dobojski kanton

HDZ-ov zastupnik u Zeničko-dobojskom kantonu Ivo Tadić smatra da je koalicija stabilna kad je riječ o Zeničko-dobojskom kantonu, pogotovo glede HDZ-a BiH koji sudjeluje u vlasti.

"Zasad ne vidim ko bi drugi mogao formirati skupštinsku većinu. Mislim da to solidno funkcionira. Ja sam duboko uvjeren da će ta koalicija opstati do sljedećih općih izbora, uprkos svim nesuglasicama na relaciji SDA - SBB", kategoričan je Tadić.

SBB-ov zastupnik u Zeničko-dobojskom kantonu Ćamil Zaimović kazao je da su odnosi SDA i SBB-a dobri, te da je i iz razgovora sa njihovim ministrima zaključio da neće biti značajnijih promjena u odnosu na dosadašnju situaciju.

"Kad je riječ o Zeničko-dobojskom kantonu mislim da se ne može ništa spontano desiti, jer se radi korektno. Ovo govorim u ime SBB-a. U ime SDA ne mogu govoriti, al mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema. U tim odnosima ne osjećamo se niti prevarenim, niti ugroženim", kazao je Zaimović za Klix.ba.

Hercegovačko-neretvanski kanton

SDP-ov zastupnik u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Aner Žuljević navodi da je Skupština HNK jedina u kojoj se ne može desiti da pukne koalicija ukoliko HDZ nije zainteresovan za takav scenario.

"Kad je riječ o skupštinskoj većini, HDZ ima 12 zastupnika, a SDA ima samo sedam, tako da je to ukupno 19 zastupnika. Za skupštinsku većinu je neophodno 16 zastupnika. Tako da je HDZ BiH taj koji diktira eventualnu skupštinsku rekonstrukciju u HNK, i ako su oni zainteresovani za tu stvar – sve je moguće. Međutim, ne mislim da je HDZ spreman ulaziti u bilo šta, s obzirom na to da SBB u HNK nema ni približno isti kapacitet u smislu broja zastupnika. Takva rekonstrukcija dovela bi i HDZ BiH u potpunu neizvjesnost u odnosu na ono što ima danas", napomenuo je Žuljević.

Prema njegovim riječima, problem je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zato što koalicija tu ne funkcioniše svakako.

"SBB je dio koalicionog sporazuma, s tim da nije dio izvršne vlasti. Ali i dalje glasa kao parlamentarna većina. Za građane HNK ne bi bilo ništa novo u tom smislu da se eventualno i opredijele za takav čin. Bio bi to događaj u skupštini koji ne bi rezultirao nikakvim konkretnim stvarima u poboljšanju rada skupštine za građane", kategoričan je naš sagovornik.