Policijska misija Evropske unije
0

Domenico Paterna u posjeti policiji ZDK

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Zamjenik šefa Policijske misije Evropske unije gospodin Domenico Paterna je tokom posjete Zeničko-dobojskom kantonu sastao se sa ministrom unutrašnjih poslova ZDK Rifatom Delićem.

Tokom sastanka razgovaralo se o aktuelnim pitanjima i aktivnostima koje ovo Ministarstvo planira realizirati u narednom periodu, sa posebnim osvrtom na aktivnosti u vezi izrade i donošenja novog Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, kao i svim prednostima usvajanja ovih zakona, posebno kada je u pitanju povećanje efikasnosti i operativnosti policijskih službenika. Ministar Delić je ukazao na neophodnost donošenja ovih zakona, kao prvi i najznačajniji korak u cilju povećanja efikasnosti i operativnosti policijskih službenika, u cilju otklanjanja svih nejasnoća i poteškoća koje su se primjenom postojećih zakona pojavljivale u radu i poduzimanju mjera i radnji iz nadležnosti ovog ministarstva.

"Pored usklađivanja propisa sa evropskim standardima, cilj nam je da imamo dobro opremljenu i obučenu policiju, koja će na jedan visoko profesionalan i krajnje ozbiljan način odgovoriti na sve postavljene zahtjeve i izazove savremenog društva. Napori na kontinuiranom poboljšanju kadrova, stalna edukacija službenika i aktivnosti na poboljšanju tehničke opremljenosti policajaca su naši prioriteti, što je svojstveno i svim savremenim evropskim policijskim agencijama, i samo na taj način se na dugoročnijem planu mogu stvoriti jake policijske snage koje su spremne odgovoriti na velike zahtjeve savremenog društva i suprostaviti se najsloženijim oblicima organizovanog kriminala", istakao je Delić.

Domenico Paterna je ukazao na činjenicu da podržava svaku vrstu pozitivnih aktivnosti na profesionalizaciji i osavremenjivanju policije, i izrazio nadu da će se obostrana saradnja nastaviti i u narednom periodu, a EUPM će dati punu podršku i profesionalnu pomoć u navedenim aktivnostima policije u ZDK.

Naglašeno da ovakvi sastanci i kontakti sigurno imaju vrlo pozitivne efetke u smislu zajedničkog diskutovanja o bitnim segmentima i donošenja određenih zaključaka o svim značajnijim aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.