BiH
1.3k

Dom zdravlja na Otoci nazvati po Igoru Pavloviću, heroju odbrane sahranjenom na Kovačima

Piše: A. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prošle su 22 godine od pogibije heroja odbrane BiH Igora Pavlovića, a porodica, saborci, prijatelji i građani BiH danas su posjetili njegov grob na Šehidskom mezarju Kovači i odali mu počast.

Igor je imao samo 24 godine kada je ratne 1993. poginuo na ratištu kod Viteza. Bio je apsolvent Medicinskog fakulteta u Sarajevu i dobitnik najvećeg ratnog priznanja, značke Zlatni ljiljan i Ordena Zlatnog grba s mačevima. Posthumno mu je dodijeljena diploma ljekara.

Posljednja želja mu je bila da bude sahranjen sa svojim saborcima na Šehidskom mezarju Kovači.

Godinama je obećavano da će njegovo ime nositi neka ulica ili dio grada, ali se to nikad nije desilo. Danas je ponovo upućena inicijativa da se Dom zdravlja Kumrovec nazove Igorovim imenom.

Na današnjem obilježavanju godišnjice Igorove pogibije saborci i članovi Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo su se prisjetili kako ih je i u teškim vremenima bodrio u borbenim zadacima.

Upozorili su na razočaravajuću situaciju u kojoj se danas nalaze borci koji su rizikovali svoje živote za ovu zemlju i nemar države za njih.

Vahid Karavelić, general Armije RBiH, kazao je na mezarju Kovači: "Ovdje leže njegovi drugovi. Mi smo insistirali, a njegova majka je dala saglasnost, da Igor bude ukopan sa saborcima. Poginulo je naših 49 boraca. Nek im je svima vječni rahmet i slava".

Ispričao je kako je Igor dva dana prije odlaska sa jedinicom Drugi samostalni bataljon na ratište kod Viteza imao zakazan ispit na fakultetu. Komandant ga je oslobodio odlaska na borbeni zadatak, jer je Armija bila svjesna da se Bosna ne brani samo metkom, već i znanjem.

Pavlović je, međutim, lično zahtijevao da ide u borbu. Poručio je da će biti ispita, a da on želi ići sa svojim saborcima. Jedinica je sutradan krenula kroz tunel preko Igmana, prema Fojnici i dalje prema Vitezu. Igor je poginuo 24. decembra 1993. godine