BiH
7

Dom naroda: Ustavnopravna komisija treba dostaviti nova mišljenja u vezi sa Zakonom o Ustavnom sudu BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu usvojili mišljenja Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine koja se odnose na Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koje su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici iz reda SDS-a i SNSD-a.

Ustavnopravna komisija zadužena je da dostavi novo mišljenje o prijedlozima zakona koji su uslijedili nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim.

U Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH SNSD i SDS traže da se iz ove pravosudne institucije izbace strane sudije, dok u Prijedlogu zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH traže da se izbriše član kojim je predviđeno da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH još u februaru su dobili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Delegati su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u prvom čitanju koji je predložio delegat Mario Karamatić.

Podršku je dobio i Prijedlog rezolucije o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori, općina Dvor, Republika Hrvatska.