BiH
15

Dom naroda PSBiH: Izmjene i dopune krivičnog zakona BiH usvojene po hitnom postupku

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predstavnički dom je ovaj zakonski prijedlog usvojio prošle sedmice, također po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, predloženim zakonom se izvršava i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo, a u zakon se uvodi i krivično djelo "prisilni nestanak“.

Istovremeno, definirana je obaveza oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom i od lica na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno reguliraju i sva djela i propusti nastali tokom obavljanja funkcije službenog lica.

Za prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH glasalo je 12 delegata, a tri su bila protiv.

Tokom rasprave, Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović je izrazio žaljenje što "ovaj tako bitan zakon, vrlo značajan, je doživio da praktično preglasavanjem u BiH ga donosimo, a on se primjenjuje teritorijalno na cijelom području BiH“.

Podsjetio je da je ovaj zakon dugo u proceduri.

Po njegovim riječima, najmanji je problem da li bi bio razmatran po hitnom postupku ili ne, "kada bi suština, sadržaj ovog zakona bili potpuno usaglašeni za cijelu BiH“.

"Mislim da je trebalo učiniti dodatne napore od resornog ministarstva da se s Republikom Srpskom, koja je imala ozbiljne primjedbe na ovaj zakon, postigne konsenzus. On je izostao bez nekog obrazloženja, bar meni nepoznatog", kazao je Nović.

On je istaknuo da se morala otvoriti dodatna rasprava "da razjasnimo šta je to neprihvatljivo od strane RS-a, odnosno šta je to neprihvatljivo za resorno Ministarstvo pravde, prijedlozi koje je davala Republika Srpske“.