BiH
136

Dom naroda potvrdio smjenu, Radončić više nije ministar sigurnosti BiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH nakon obavljenog glasanja smijenjen je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U Domu naroda Parlamenta BiH danas je za odluku o smjeni Radončića glasalo sedam delegata, dva su bila protiv, a dva suzdržana. Odluka je imala potrebnu opću i entitetsku većinu.

Inicijativu su u Domu naroda podnijeli delegati iz Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac, Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović.

U obrazloženju Inicijative podsjeća se da je u događajima od 7. februara 2014. godine, tokom protesta građana, povrijeđen veliki broj osoba, a oštećene su i brojne institucije BiH.

Povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi, među kojima veliki broj policajaca, a izazvanim požarima načinjene su velike štete na zgradi Predsjedništva BiH, zgradama vlada kantona i općina u BiH, te je zapaljena državna zastava i značajno oštećen Arhiv BiH.

Predlagači Inicijative smatraju da ove činjenice ukazuju na to da je tog dana sigurnosna situacija u BiH bila značajno narušena, te da zbog toga ministar sigurnosti treba da odstupi sa dužnosti iz moralnih razloga.

Podsjećamo, Inicijativu o smjeni Fahrudina Radončića predložio je Klub SDA, a Zastupnički dom Parlamenta BiH je sa 28 glasova 13. marta podržao Radončićevu smjenu.