BiH
2

Dom naroda podržao izvještaj o radu Vlade FBiH u prošloj godini

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su većinom glasova na sjednici izvještaj o radu Federalne vlade u prošloj godini.

Tokom rasprave, iz opozicionih klupa je Vladi zamjereno da njen rad nije bio učinkovit, dok je pozicija navela da je, s obzirom na otežane uvjete zbog odsustva parlamentarne većine u prošloj godini, Vlada radila veoma dobro i stavila na dnevni red neka od teških pitanja koja dotad nisu ni "raspakivana“ zbog velike složenosti.

Izvještaj o radu delegatima je podnio premijer Fadil Novlić, naglasivši da će Vlada i dalje biti posvećana osnaživanju ekonomskih prilika u FBiH i kreiranju boljeg socijalnog ambijenta, što je činila i u izvještajnom periodu.

U prošloj godini je radila na zakonima iz Reformske agende i ostat će posvećena njenoj provedbi fokusirajući se isključivo na akcioni plan provedbe, kazao je također Novalić.

U 2015. godini je prvi put nakon 2008. opao broj nezaposlenih u FBiH i taj trend se nastavlja.

Povećan je izvoz. Rastao je i uvoz, ali izvoz više od njega, došlo je do smanjenja akumuliranog budžetskog deficita a rasta indeksa industrijske proizvodnje te BDP-a za 2,9 posto, naveo je premijer.

Od zakona na kojima je prethodne godine radila Vlada, najviše reformskih, premijer je spomenuo mnoge, među njima posebno Zakon o radu.

"Usvojen je Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor i nastavljamo pregovore u vezi s granskim kolektivnim ugovorima te nastojimo da stvaramo novu klimu kad je u pitanju radno-pravni ambijent", istakao je federalni premijer.

Sve mjere, napomenuo je, donosene su u godini čiji je značajan dio bio obilježen odsustvom parlamentarne većine i kadrovskom nepopunjenošću Vlade s četiri ministra.

Vlada je održala u 2015. godini 58 sjednica, od toga 23 hitne. Utvrdila je 18 zakona u nacrtu i 41 u formi prijedloga te ukupno imala 1.392 odluke.

U sferi poboljšanja socijalnih prilika, jedna od prvih njenih mjera bila je ograničavanje javne potrošnje i moratorij na nova zapošljavanja u javnom sektoru, što je dalo efekte nakon konstantnog rasta potrošnje u javnoj upravi, kazao je također federalni premijer.