Na današnjoj sjednici
37

Dom naroda Parlamenta BiH odbio CIK-ov izvještaj o izborima za 2022. godinu

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije usvojio Izvještaj o provođenju Općih izbora 2022. godine, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Odlukom ovog doma također nije uvojen ni Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2022. godini.

S druge strane, usvojen je Zakon o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Dom naroda usvojio je i Zakon o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Predsjedavajući Doma prethodno je, na početku 12. sjednice Doma, obavijestio delegate da je Kolegij Doma, djelujući kao komisija, postigao saglasnost o ovim prijedlozima zakona u drugom čitanju, čime se oni smatraju usvojenim.

Usvojen je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2022. godinu.

Dom naroda za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta imenovao je Nenada Ponorca, Dženitu Ljucu i Ivu Čolaka.

Za člana Upravnog odbora, koji će dužnost preuzeti umjesto razriješenog člana Upravnog odbora na period do isteka redovnog trogodišnjeg mandata, imenovan je Vedad Smailagić.

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja člana Nezavisnog odbora za praćenje uslova boravka u zavodima,postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, Dom naroda imenovao je delegate Džemala Smajića, Zdenka Ćosića i Snježanu Novaković-Bursać.

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje jednog predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Dom naroda imenovao je delegate Sredoja Novića, Marinu Pendeš i Kemala Ademovića.