Svi će snositi teret krize
0

Dom naroda odobrio Zakon o budžetima FBiH

FENA
Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine kao jedan u setu zakona koji su na dnevnom redu po hitnom postupku na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta odobren je većinom glasova delegata.

Tekst je jučer usvojio i Predstavnički dom također na vanrednoj sjednici, a na tragu je izmjena koje je Federalna vlada kao njegov predlagač najavila u setu boračkih zakona.

Naime, u prijedlogu za izmjene boračkih zakona dosad je bio predviđen koeficijent na primanja budžetskih korisnika iz te populacije, ali kako su oni ovih dana burno reagovali i najavili da će pristati samo ako to bude važilo i za ostale, a to znači za baš sve korisnike budžeta, Vlada je koeficijent predvidjela generalno u zakonu o budžetima, prenijevši ga iz boračkih.

U suštini, pravilo o koeficijentu u ovom slučaju znači da u slučaju nužde, ako federalni budžet ne bude punjen dovoljno - što se nekada može dešavati samo u stavkama za neke korisnike - svi budžetski korisnici će trpjeti umanjenje naknada prema istom koeficijentu koji će se izračunavati na osnovu određenih parametara.

Pojednostavljeno rečeno, u slučaju nužde, svi budžetski korisnici podnijet će teret krize.

Ovaj zakon nije uvjet Svjetske banke za odobravanje određenih finansijskih aranžmana Federaciji, ali Vlada se na intervenciju odlučila da bi pokazala vjerodostojnost, vratila povjerenje boraca, izjavio je dopremijer Federacije i ministar finansija Vjekoslav Bevanda, obrazlažući delegatima tekst.

Za razliku od tog zakona, uvjet Svjetske banke jeste usvajanje Prijedloga zakona o jedinstvenom utvrđivanju prava na gotovinsku naknadu pojedincima u Federaciji.

Usvajanje je zapravo uvjet za otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom za isplatu novca zajma za razvojnu politiku, naveo je ministar.

I taj zakon su delegati odobrili većinom glasova kao i jučer njihove kolege poslanici iz Predstavničkog doma a najavljuje cenzus.

Sjednica je u toku.