BiH
115

Dom naroda FBiH usvojio Rezoluciju Naše stranke o Mostaru

Klix.ba
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojena je Rezolucija o izborima u Mostaru koju je predložio delegat Naše stranke Predrag Kojović.

"Već ranije smo ukazali na potrebu da Federalni parlament ne ignoriše probleme u vezi sa izbornim statusom Mostara i da Dom naroda FBiH mora reagovati u vezi s činjenicom da je građankama i građanima tog grada još od 2008. godine uskraćeno bazično demokratsko pravo, a to je pravo na izbore lokalnih vlasti. Rezolucija koju je Naša stranka predložila traži od Parlamentarne skupštine BiH da se izborni sistem u Mostaru riješi na osnovu evropskih principa o lokalnoj samoupravi, koji štite ljudska prava i građanske slobode, a onemogućavaju etničke podjele i diskriminaciju", kazala je Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru.

Naša stranka je, dodala je Baralija, na primjeru specijalne revizije u institucijama Grada Mostara, koju smo pokrenuli upravo preko Federalnog parlamenta, pokazala da je, u odsustvu Gradskog vijeća Mostara, kapacitet Federalnog parlamenta u pomoći rješavanju problema u Mostaru nezanemariv i da je bio nedovoljno iskorišten.

"Usvajanje Rezolucije na današnjoj sjednici dokaz je sposobnosti Naše stranke da postigne značajan konsenzus", kazala je Baralija.

Ona je objasnila da Naša stranka nije prisustvovala sastanku u Mostaru, koji je organizovao mostarski odbor SDA.

"Pitanje izmjena Izbornog zakona i rješavanje izbornog statusa Mostara ne smije pretvoriti u uvod u podjelu na etnički obilježene i polarizirane koalicione blokove. Izborni status Mostara se mora vratiti u institucionalne okvire i parlamentarne rasprave, nakon što su kuloarske rasprave rezultirale nizom prijedloga koji nemaju ni podršku javnosti ni potrebne parlamentarne većine", zaključila je Baralija.