BiH
7

Dokumenti koje je objavio Edward Snowden otkrivaju kako je iz BiH u Guantanamo deportovana alžirska šestorka

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši američki obavještajac Edward Snowden objavio je ove sedmice više dokumenata koji otkrivaju različite detalje o radu obavještajnih agencija SAD-a, a među njima su i detalji o prebacivanju tzv. Alžirske šestorke iz BiH u Guantanamo.

"The SIDTODAY Files" su različiti interni dokumenti NSA, a Snowden je ove sedmice objavio blizu 160 dokumenata.

SIDTODAY je portal, odnosno mreža koju su koristili zaposlenici NSA na kojoj su iznosili različita zapažanja, izvještaje, putopise... Objavljeni dokumenti sadržavaju informacije koje se mogu klasifikovati od bizarnih (kvalitet kuhinje u određenim zemljama) do dokumenata koji otkrivaju važne detalje o radu NSA.

Jedan od objavljenih dokumenata govori i o prebacivanju Alžirske šestorke iz Sarajeva u Guantanamo, a ovo je jedina operacija prebacivanja u Guantanamo u kojoj je učestvovala američka vojska.

Alžirska šestorka (Mustafa Ait Idir, Hadz Boudella, Lakhdar Boumediene, Saber Lahmar, Mohammed Nechle i Bensayah Belkacem) je 18. januara 2002. prebačena u Guantanamo, a poslije im se nikada nije sudilo i svi su oslobođeni nakon višegodišnjeg zatvora.

SIDTODAY, dokument u kojem je opisano njihovo prebacivanje, dio je opširnijeg teksta u kojem se govori o anegdotama američkih obavještajnih agenata i njihovom napornom i prekovremenom radu.

Agent koji je autor izvještaja u BiH, odnosno u Tuzlu je došao krajem 2001. kao pripadnik NSA i član tadašnjeg SFOR-a.

Neimenovani agent opisuje da su Alžirsku šestorku ranije te godine pritvorile bh. vlasti nakon indicija da bi mogli izvesti napad na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu. No, zbog nedostatka dokaza Vrhovni sud FBiH je naredio njihovo oslobađanje, što su američke vlasti smatrale nedopustivim. Agent navodi da je Alžirska šestorka puštena iz bh. pritvora jer je većina dokaza protiv njih potjecala od američkih obavještajnih izvora koji nisu bili dati na uvid bh. pravosuđu.

Nakon puštanja iz pritvora, SFOR preuzima Alžirsku šestorku i iz Sarajeva ih prebacuje u Tuzlu, a agent NSA koji je pisao izvještaj bio je zadužen za sprečavanje eventualnog napada na konvoj koji se kretao prema Tuzli. Iz Tuzle je šestorka prebačena u Tursku, a iz Turske u Guantanamo.

"Moj uobičajeni dan počinjao je u 5:30 pripremama za jutarnji kolegij u 6:30. Zatvorenici su trebali biti oslobođeni poslijepodne, ali je to odgađano zbog velikih demonstracija ispred zgrade gdje su bili smješteni. Na kraju, konvoj sa zatvorenicima je iz Sarajeva krenuo tek poslije ponoći, a išao je alternativnim pravcem iz sigurnosnih razloga. Cijeli put je trajao nekih osam sati. Na dužnosti sam ostao sve do 10 sati kada sam konačno mogao nazad u krevet, navodi se u izvještaju uz napomenu da su članovi Alžirske šestorke i sada "gosti Vlade SAD-a u Guantanamu".

Izvještaj koji je objavio Snowden nastao je 2008. godine, a samo nekoliko mjeseci poslije američke vlasti su priznale da su članovi Alžirske grupe u pritvoru držani bez valjanih razloga. Već 2009. oslobođeno je njih pet, a posljednji je iz pritvora pušten 2013. godine.

U BiH se vodila istraga o njihovom protivpravnom izručivanju, ali nikada nije podignuta nijedna optužnica protiv nekog funkcionera.