BiH
184

Doktor Adnan Kapidžić umjesto Aganovića na čelu KCUS-a: Znam da sjedam na vruću stolicu

Piše: A. Džano
Damir Aganović i Adnan Kapidžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Aganović i Adnan Kapidžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prof. dr. Damir Aganović razriješen je danas dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a na njegovo mjesto imenovan je stručnjak iz oblasti otorinolaringologije, doktor Adnan Kapidžić.

Ovu informaciju u razgovoru za Klix.ba potvrdio je doktor Kapidžić.

"Upravni odbor Kliničkog centra informirao me je da ću preuzeti ovu funkciju. To će biti privremeno, dok konkurs ne bude objavljen", pojasnio je Kapidžić.

Istakao je da je "prilično iznenađen odlukom", ali da je spreman preuzeti tako odgovornu funkciju.

"U menadžerskom timu već postoji vizija šta trebamo uraditi. Svako ko dođe na čelo jedne ovako velike zdravstvene institucije sjeda na vruću stolicu. Pogotovo u današnjim okolnostima kada znamo u kakvom je stanju država, kada ne zavisimo samo od struke, nego i od finansijskih i političkih konstrukcija", rekao je Kapidžić.

Naglasio je da "ne može obećati revoluciju na KCUS-u".

"Klinički centar u Ljubljani ima 7.500 uposlenih na 1.000 kreveta, a mi duplo manje uposlenih. Ono što imaju u Ljubljani možemo željeti, ali trenutno ne možemo obećati. Zato je naš prioritet pokušati smanjiti dugove i unaprijediti postojeće procedure liječenja. Na prvom sastanku koji će biti održan sutra imam obavezu da ekonomskoj i pravnoj službi dam naređenje da se napravi jedna primopredaja, odnosno da vidimo tačno sa kolikim dugom preuzimam funkciju", zaključio je Kapidžić.