Jesenja galerija
47

Dok se priroda uspavljuje: Zlatne boje čarobnog godišnjeg doba okupale ulice Sarajeva

I. B.
Jesen je u potpunosti zavladala našim gradom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jesen je u potpunosti zavladala našim gradom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prvi dan jeseni nastupio je prije nešto više od mjesec dana, a ono po čemu je ove godine istinski posebna su sjajni vremenski uvjeti zbog kojih je možemo u potpunosti osjetiti i uživati u njoj.

Dolaskom jeseni mnogi se lagano opraštaju od sunca i toplih dana. Priroda se polako "uspavljuje", dani postaju kraći, a noći sve hladnije. No, iako smo navikli da već u ovom periodu vlada nešto oblačnije vrijeme, pa čak i popraćeno padavinama, to nije bio slučaj i ove godine.

Zlatne, smeđe, pa čak i crvenkaste nijanse, u kojima dolazi jedno od najljepših godišnjih doba, okupale su dijelove našeg grada. A Sarajevo, obasjano suncem, izgleda kao stvoreno da se izađe na njegove ulice.

Jesenja atmosfera naročito se osjeti u gradskim parkovima, kao i duž Vilsonovog šetališta, odakle su prizori nestvarno lijepi. To se može vidjeti i u našoj galeriji. Mnogi koriste ove dijelove grada za šetnju, vožnju biciklom, kao i sjedenje na klupama i uživanje na svježem zraku.

U Sarajevu će i danas vladati umjereno, pretežno oblačno vrijeme s najvišom dnevnom temperaturom zraka od 20-tak stepeni.

I narednih dana će se u Bosni i Hercegovini nastaviti toplo vrijeme, sa dnevnom temperaturom iznad prosjeka za ovo doba godine, a najavljeno je kako će ona dosezati i do 29 stepeni. Stoga, čak i da prethodne dane niste uspjeli iskoristiti za boravak na otvorenom, jasno je da ćete za to ponovo imati priliku.

Jesen će ove godine trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, što je šest minuta duže nego prošle godine.