BiH
70

Dok se čekaju konačni rezultati izbora u Srebrenici, unutar SDA počele međusobne optužbe

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, obrušio se na visokopozicionirane članove SDA Dževada Mahmutovića i Edina Ramića zbog gubitka Srebrenice.

U autorskom tekstu koji je objavljen u današnjem Oslobođenju, Ahmetović je ovaj dvojac optužio za gubitak načelničke pozicije u Srebrenici.

Autorski tekst je napisan prije izbora, a Ahmetović je za Klix.ba potvrdio da stoji iza svega što je objavljeno, iako napominje da je tekst napisan i redakciji Oslobođenja poslat 1. oktobra, dan uoči lokalnih izbora.

"Bosanskohercegovačka javnost je vjerovatno u šoku, no poraz je postao još prije dva mjeseca. Dovoljno je bilo samo pogledati brojeve iz biračkih spiskova, pa izuzetno lošu organizaciju i nerad na terenu, da svi shvate koliko je situacija alarmantna. Uprkos tome što je stanje svaki dan postajalo sve više zabrinjavajuće, članovi rukovodstva SDA redovno su dobijali umirujuće informacije da je sve pod kontrolom te zbog toga nisu poduzimali ništa da spriječe neminovnu katastrofu", piše na početku Ahmetović.

Kao glavne krivce za neuspjeh Ahmetović označava Dževada Mahmutovića, predsjednika Regionalnog odbora Srednje Podrinje i savjetnika člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića te federalnog ministra za izbjegle i raseljene osobe Edina Ramića.

"Nijedan od njih nije razgovarao sa Srebreničanima. Nijedan od njih ne poznaje situaciju na terenu", piše Ahmetović optužujući Ramića i Mahmutovića da preziru Srebrenicu i Srebreničane.

Ahmetović navodi da je stekao utisak da Mahmutović i Ramić namjerno rade na tome da Srebrenicu ne samo izgube, već i da je ponize te napominje da ovo nije prvi put da SDA gubi u Podrinju zbog njihovih ličnih sujeta.

"Ja sam u više navrata razgovarao sa predsjednikom Izetbegovićem i rukovodstvom stranke i upozoravao sam ih na propuste. Poštujem hijerarhiju unutar SDA. No, očigledno je došlo vrijeme da neki članovi Predsjedništva SDA polože račune za svoje greške, kobne po čitavu državu. Ne smijemo zaboraviti da gubitak Srebrenice nije gubitak samo jedne općinske pozicije i(li) jedne općine. Ovo je gubitak čitavog eniteta, poraz u borbi za sjećanje i pravdu za žrtve genocida, korak prema potpunoj marginalizaciji Bošnjaka u RS-u", smatra Ahmetović.

Dževad Mahmutović za Klix.ba kaže kako ne želi komentarisati ove navode koji su ispod svakog nivoa te napominje da Srebrenica još uvijek nije izgubljena.

S druge strane, ministar Edin Ramić najavljuje kako će "na ove gluposti" odgovoriti pisanim putem.

Ćamil Duraković, trenutni načelnik Srebrenice, ranije je najavio da će, ako izgubi izbore, javno prozvati sve one koje smatra odgovornim za gubitak ovog grada.