Svjetska sedmica dojenja
25

Dojenje je dugoročno ulaganje u zdravu budućnost djece i dobrobit društva

FENA
Bosanskohercegovačka udruženja koje se bave promocijom i unaprjeđenjem dojenja obilježit će od 01. do 07. oktobra Svjetsku sedmicu dojenja nizom aktivnosti u cilju podizanja svijesti društva o važnosti i prednostima dojenja.

Stručnjaci navode da dojenje nije samo čin hranjenja niti vrsta ishrane dojenčeta, te da se s razlogom kaže da je svako mlijeko hrana za tijelo, a samo majčino mlijeko hrana i za dušu.

"Dojenje je dugoročno ulaganje u zdravu budućnost naše djece, kao i u dobrobit cijelog društva i zajednice, navode iz Udruženja DjeCa.

Statistika pokazuje da je BiH zemlja s niskom stopom dojenja, a znanja i prakse stručnog osoblja koje pruža podršku nisu standardizirani, niti odgovaraju suvremenom pristupu podrške.

Agresivne marketing firme koje proizvode i prodaju umjetnu hranu - formulu na našem tržištu potkopavaju trud da se dojenju kao jedinom prirodnom i normalnom načinu ishrane novorođenčadi i dojenčadi pruži potrebna promocija i podrška.

Globalna strategija za ishranu dojenčadi i male djece, koju je 2002. godine izradila Svjetska zdravstvena organizacjia i UNICEF teži da se kroz optimalnu ishranu utječe na rast i razvoj, zdravlje i preživljavanje dojenčadi i male djece u cijelom svijetu.

Svjetska sedmica dojenja obilježava se 20 godina, a ovogodišnji moto "Razumjevajući prošlost, planiramo budućnost!" poziva na sagledavanje postignutog i planiranje daljnjeg rada svih aktivista na unaprjeđenju dojenja.

Ovogodišnji moto za BiH ima poseban značaj jer je velika potreba da se ponovno oživi duh podrške i promocije dojenju koji je pokrenut osnivanjem Udruženja za unapređenje dojenja i Centra Fenix iz Sanskog Mosta, te pokretanjem projekta Dojenje je IN u okviru Udruženja DjeCa.