BiH
18

Dogs Trust obilježio prvu polovinu kampanje masovne sterilizacije pasa

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dogs Trust BiH je danas u Sarajevu obilježio prvu polovinu uspješne kampanje masovne sterilizacije pasa koja je počela 15. septembra i nastavlja se do 18. oktobra.

Službenica za odnose sa javnošću Dogs Trusta Sanja Bianculli je kazala novinarima da je Dogs Trust prije ove kampanje obradio blizu šest hiljada pasa, a sada je, do petka 3. oktobra, obrađeno ukupno 1.569 pasa od čega su 1.174 psi lutalice, a 395 su vlasnički psi.

"Ovdje smo danas posebno da pozdravimo sve građane koji su ljubitelji pasa, vlasnike pasa i da napomenemo koliko je važno odgovorno vlasništvo pasa. Jer svi znamo da je korijen i uzrok problema kojeg imamo sa prevelikim brojem pasa lutalica zapravo neodgovorno vlasništvo", rekla je Bianculli.

Bianculli je kazala da se kampanja Dogs Trusta nastavlja i traje do 18. oktobra.

"Pozivam sve vlasnike pasa koji imaju neobrađene, nesterilizirane pse da iskoriste priliku, da posjete našu web stranicu ili facebook stranicu i da saznaju koje klinike učestvuju u našoj kampanji. Vlasnički psi dobijaju besplatnu sterilizaciju i mikro-čip i bit će ubačeni u našu bazu podataka koja će kasnije biti ustupljena nadležnim vlastima da na njoj zasnuju jedinstveni registar pasa", kazala je Bianculli.

Želimo, istaknula je ona, da zajednički dođemo do rješenja na dobrobit cijele zajednice "bez nepotrebnog stradanja nedužnih pasa“.

Bianculli je kazala da je Dogs Trust potpisao memorandum o saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, odnosno to je verificirano od Vlade Kantona Sarajevo.

"Ideja je da se osnuje higijenski servis Kantona Sarajevo koji će se baviti upravljanjem populacijom pasa na cijelom Kantonu. Oni, za početak, imaju samo toliku infrastrukturu da se mogu baviti jednom hitnom mjerom, a to je mjera u slučaju da je pas agresivan da ga uklone, odnosno bolesne i zaražene pse. Naša podrška za vlasti u smislu implementacije Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine je od početka napominjana i mi ostajemo otvoreni sve dotle dok se sve radi u okviru zakona", kazala je Bianculli.

Dodala je da je njihov prvi doprinos obuka hvatača za humano hvatanje pasa kao i osiguravanje prvobitnoga seta opreme za humano hvatanje pasa.

Iskreno se nadamo, navela je ona, da je ovo temelj iz kojeg će izrasti jedan odjel koji će se baviti svim pitanjima, ne samo uklanjanjem agresivnih pasa, nego i pitanjem napuštenih pasa, izgubljenih pasa, sankcioniranjem neodgovornog vlasništva...

"Iskreno se nadamo da će biti uspostavljena i takva vrsta azila koji će biti po standardima, odnosno po pravilniku propisanom u zakonu, te da će on služiti kao jedan tranzicioni azil za udomljavanje", kazala je Bianculli.

Zainteresirani građani danas su se ispred sarajevske Katedrale mogli slikati sa maskotama kampanje, a podjeljeni su im i promotivni materijali.