BiH
42

Dogs Trust nastavlja s besplatnom sterilizacijom pasa

Klix.ba
Fondacija Dogs Trust 1. oktobra 2015. godine počinje sa najdužom ovogodišnjom kampanjom besplatne sterilizacije za vlasničke pse koja će trajati do 25. decembra 2015. godine.

Psi koje vlasnici u ovom periodu dovedu na sterilizaciju na poklon će dobiti i vakcinu protiv bjesnila te čišćenje od parazita, a oni koji još nisu označeni, bit će besplatno mikročipirani. Zbog čestih dojava građana o većem broju pasa lutalica koji još nisu sterilisani, posebno na frekventnim lokacijama grada, Fondacija Dogs Trust finansirat će paralelni nastavak kampanje besplatne sterilizacija pasa lutalica, također do 25. 12. 2015. godine.

U proteklih mjesec dana, u kampanji besplatne sterilizacije pasa lutalica koja je počela 31. 8., sterilisano je 1542 psa, od čega su 923 ženke, i 619 mužjaci. Za nastavak kampanje, bit će angažovana dva tima obučenih hvatača koji će biti fokusirani samo na za hvatanja nesterilisanih pasa po pozivu naših sugrađana i/ili hranitelja pasa lutalica, a poseban napor bit će uložen da se uhvate i steriliziraju “kritične” ženke, tj. one ženke koje se kontinuirano kote. Saradnja sa građanima i hraniteljima je od ključnog značaja u identificiranju lokacija nesterilisanih pasa lutalica, kao i “kritičnih” ženki, te ih ovim putem pozivamo da pozovu naš ured sa ovim informacijama. Broj telefona na koji mogu zvati je: 033 832-593, saopćeno je iz Dogs Trusta.

Predstavništvo Fondacije se priprema da objavi rezultate svog prvog brojanja pasa koje je provedeno na teritoriji cijelog Kantona Sarajevo. Fondacija je od 2012. godine provodila brojanje pasa na četiri gradske općine Sarajeva, pa je prema analizi ovih istraživanja preliminarno pokazano stalno i vidno opadanje broja pasa lutalica iz godine u godinu u periodu od 2012. godine kada je Fondacija počela sa podrškom besplatnoj sterilizaciji do danas.Fondacija je do sada finansirala sterilizaciju i dodatnu obradu više od 15.000 pasa u Kantonu Sarajevo, od čega blizu 10.000 pasa lutalica.