BiH
537

Dogs Trust: Higijenski servis Lokom hvata miroljubive pse i krši Zakon, građani zaprepašteni

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Fondacija Dogs Trust u BiH prima učestale informacije od građana, hranitelja uličnih pasa, nevladinih organizacija i aktivista o kršenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i Pravila postupanja - Hodograma koji je propisalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, odnosno Vlada KS. Kao glavnog kršioca navode higijenski servis koji je osnovalo javno preduzeće Općine Novi Grad - Lokom d.o.o.

"S obzirom na to da je uspostavljeni Hodogram zanemaren, a da očigledno najbolje ne funkcionira institucionalni sistem sprečavanja kršenja Zakona, zbunjeni građani zovu naše predstavništvo u potrazi za objašnjenjem ili pomoći. Naš nedavni apel, kao i mnogobrojni kontakti s nadležnim institucijama, nisu do sada rezultirali konkretnom akcijom da se navodi o kršenju Zakona i Hodograma ispitaju i sankcioniraju, te smo zato smatrali da je važno izvijestiti javnost o našim saznanjima i stavovima", rekla je Sanja Bianculli, službenica za odnose s javnošću i marketing Fondacije Dogs Trust u BiH.

Građani prijavljuju uznemirujuće scene

Hodogramom je propisano kako se postupa u intervenciji s bolesnim, zaraženim i agresivnim psima. Napravljen je kako bi omogućio da se dosljedno provedu hitne mjere za smanjenje sigurnosnog rizika za građane, a da se u ovom procesu istovremeno zdravi i socijalizirani psi zaštite od nepotrebnog stradanja.

"Izvještaji koje redovno dobijamo dolaze iz različitih izvora, ali većina je od građana koji su imali priliku vidjeti rad hvatača higijenskog servisa Lokom na djelu. Građani su zaprepašteni i govore nam o istinski uznemirujućim i potresnim scenama kojima su svjedočili vezano za korištenje nezakonitih i nehumanih mjera te okrutan odnos prema zdravim i socijaliziranim psima koje hvatači ovog servisa demonstriraju u svojim akcijama. Psi koje higijenski servis Lokom uhvati uglavnom su prijateljski raspoloženi i vjeruju ljudima, mnogi su označeni kao veterinarski obrađeni, a neki su i vrlo mladi", kazala je Bianculli.

Istakli su kako, uprkos brojnim zahtjevima građana, Lokom nije pokazao transparentnost u radu kakva bi se s pravom očekivala od javnog preduzeća koje se finansira javnim novcem. Iz Dogs Trusta mole za informacije o svakom uhvaćenom psu u smislu razloga za hvatanje, lokacije hvatanja, vrste tretmana i krajnje sudbina tih pasa.

"Ako su pse eutanizirali, na koji način i gdje odlažu biološki otpad, kao i o tome gdje su psi koji nisu eutanizirani, u kojem skloništu i kako građani mogu pristupiti ovim i ostalim prostorijama javnog preduzeća u cilju preuzimanja odgovornosti za određenog psa, te da li sklonište koje se koristi ima dozvolu i registraciju", rekla je Bianculli.

Lokom pogoršava situaciju

Iz ove fondacije kazali su kako su dobili informacije i da je Lokom hvatao i ljubimce građana. Ističu da praksa koju koristi higijenski servis Lokom ne doprinosi rješenju problema, odnosno da je pogoršava jer hvataju veterinarski obrađene i socijalizirane pse, a ne agresivne.

"Uklanjanje zdravih i socijaliziranih pasa ostavlja više prostora za nove nesocijalizirane i neobrađene pse, čime se povećava sigurnosni rizik za građane", dodala je Bianculli.

Na današnjoj konferenciji za novinare kazali su kako vjeruju da ovakva situacija, eskalirala zbog šest godina sporadičnog ili nikakvog provođenja Zakona, može biti razriješena trajno i efikasno i bez stalnog ponavljanja problema jedino kroz dosljednu i potpunu provedbu Zakona i uspostavu sistema za upravljanje populacijom pasa sličnog onom koji imaju svi razvijeni evropski centri.

"Nadamo se da će novoizabrana Vlada KS po hitnom postpuku nastaviti i intenzivirati napore na uspostavi svih elemenata sistema za upravljanje populacijom pasa koji je iniciran prošle godine. Predstavništvo Fondacije Dogs Trust nastavlja svoju značajnu podršku u ovom smislu", poručili su iz ove fondacije.