BiH
356

Dogovoreno formiranje radne grupe za rješavanje problema demobilisanih boraca FBiH

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Radi definiranja Rezolucije i rješavanja problema demobiliziranih boraca u Federaciji BiH do 24. oktobra formirat će se radna grupa, sastavljena od predstavnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, federalnih ministarstva finansija, pravde, rada i socijalne politike i za pitanja boraca, te Savjeta boraca FBiH.

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Edina Mušića sa članovima Savjeta boraca FBiH.

"Ono što smo započeli 1. augusta danas smo definitivno završili s osnivanjem radne grupe u kojoj će biti naša tri predstavnika. Poslije 24. oktobra očekujemo da Savjet održi prvu sjednicu da bi se definisalo sedam tačaka rezolucije", kazao je član Savjeta boraca FBiH Esudin Džafić iz Srebrenika.

Savjet se nastoji boriti za 70.000 nezaposlenih demobiliziranih boraca putem rezolucije, koja će, kako kaže, Mušić imati svoju "proceduralnu evaluaciju", a tiče se ključnih pitanja za boračku populaciju u Federaciji BiH.

"Svaki borac u Federaciji treba da prima 326 KM", smatra Džafić.

Članovi Savjeta, koji su se okupili ispred Parlamenta FBiH, poručili su kolegama da ne prave blokade na graničnim prijelazima.

Mušić je prokomentirao da sjednice Predstavničkog doma nisu održane tri mjeseca najavio je da da će na konsultacijama parlamentarne većine, danas i sutra, utvrditi termini narednih zasjedanja.

"Istina je da je bio prekid i to je poznato opoziciji. Imali smo ljetnu pauzu, nakon čega je nastala izborna kampanja, a tokom koje je veoma nepopularno održavati sjednice, te ćemo u narednom mjesecu intenzivirati svoj rad", kazao je Mušić.

Odgovarajući na pitanje, koje je ispred Federalnog parlamenta danas uputio politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić "Zašto šefovi klubova opozicionih stranaka ne prisustvuju sjednicima Kolegija?" Mušić je naglasio da će ta sjednica vema brzo biti zakazana, na koju će biti pozvani svi članovi Kolegija, koji čini rukovodstvo Doma i šefovi klubova zastupljenih stranaka u Parlamentu FBiH.