Zainteresovanost Podgorice
0

Dogovor o dvojnom državljanstvu sa BiH

SRNA
Milan Roćen
Milan Roćen
Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen izjavio je da njegova zemlja i dalje ostaje otvorena za postizanje dogovora o dvojnom državljanstvu sa BiH, iako je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uložio veto na prijedlog o usvojanju ugovora koji se odnosi na ovo pitanje.

"Crna Gora je predložila tipski sporazum o dvojnom državljanstvu svim državama na prostoru bivše Jugoslavije. U ovom konkretnom slučaju gospodin Silajdžić je iskoristio svoje pravo. Dakle, to je unutrašnje pravo jedne suverene, prijateljske države, koje ja ne bih dalje komentarisao", rekao je Roćen za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

On je dodao da ne smatra da ovakva odluka Silajdžića ima veze sa pitanje deportacije muslimana iz Crne Gore 1992. godine.

"Mislim da to nema veze sa pitanjem deportacije muslimana, utoliko prije što je ovaj problem u dobroj mjeri riješen sudskim poravnanjem krajem prošle godine", rekao je Roćen.

On je ocijenio da BiH i Crna Gora imaju najbolje regionalne odnose i saradnju od svih zemalja na Balkanu, te podudarne stavove o svim krucijalnim pitanjima od interesa za region.

"Naravno, uvijek se može i više i bolje. Siguran sam da postoji obostrani interes za identifikovanje zajedničkih projekata u energetici, saobraćaju i u drugim oblastima, za koje bi više mogli zainteresovati potencijalne inostrane investitore. Mi ćemo raditi na tome", rekao je crnogorski ministar.

On je dodao da je Crna Gora životno zainteresovana da sve zemlje regiona što brže ostvare progres na putu ka NATO i EU.
"Veoma smo zahvalni BiH, koja, nakon obnove crnogorske državnosti, dijeli sa nama svoja iskustva na putu ostvarenja ovih strateških ciljeva", naglasio je Roćen.

Govoreći o pitanju ustavnih promjena u BiH, Roćen je rekao da najveća odgovornost za taj posao leži na vrhu države.

"Niko sa strane, bez obzira na najbolje namjere, ne može pronaći najoptimalnije rješenje kao sami ljudi u BiH", rekao je Roćen.