Pregovori partnera
140

Dodikova još jedna "zadnja šansa" koaliciji na nivou BiH: U Sarajevu večeras sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je za večeras u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu zakazan sastanak stranaka partnera na nivou BiH, te upozorio da "neće biti moguće kretati se dalje ukoliko se ne ispoštuju raniji dogovori".

Dodik je ustvrdio da su dosadašnja iskustva bila "tragična kada je riječ o dogovoru, jer su stranci razbijali sve ono što usaglase domaći politički predstavnici".

"Ono što smo ranije dogovorili nije ništa ispunjeno. Od Ustavnog suda do mnogo čega drugog. Mislim da se nije moguće kretati i dalje ukoliko se ne ispoštuju raniji dogovori. Ne može se proglasiti jeresom ono što je naš interes. Naš interes je da sudije Ustavnog suda BiH ne budu stranci", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je dodao da to podrazumijeva i da se visokom predstavniku Christianu Schmidtu "ne daje snaga".

"Ukoliko neko misli da je to jurišanje na vjetrenjače, to je njihov problem. Razgovarat ćemo o svemu tome. Mislim da je BiH u ozbiljnom problemu. Imate korupcionaške kriminalne procese u Federaciji BiH u koje su uključeni najviši funkcioneri. Mi ovdje držimo stabilnom Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On je naveo da će kroz razgovore pokušati doći do odgovora na pitanja "kako dalje i kuda ide BiH".

"Vidjet ćemo šta je njihova ideja. Imaju li ikakvu ideju, osim toga da nanesu zlo Republici Srpskoj i da ne uvažaju hrvatski narod sa stanovišta konstitutivnosti. To je jedino što smo do sada dobijali iz Sarajeva", tvrdi Dodik.

On je poručio da će, ukoliko dođe do usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u, biti stavljena tačka na bilo kakve dogovore.

"Radit ćemo dok se to ne desi", zaključio je Dodik.

Podsjetimo, Dodik je prije posljednjeg sastanka koalicije na nivou BiH poručio da je to "zadnja šansa" za pregovore. Na tom sastanku, prema kasnijim izjavama zvaničnka, nije dogovoreno ništa konkretno.