"U BiH med i mlijeko"
0

Dodik uputio pismo New York Timesu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iako nije u trendu da se tako govori, naša zemlja živi u miru. Lideri u BiH su demokratski izabrani, njeni građani rade da postignu standard u kojem su uživali prije rata, postoji samo jedna vojska koja je odgovorna državi Bosni i Hercegovini, dio je pisma Milorada Dodika, premijera RS-a koje je uputio redakciji New York Timesa.

Dodao je da je naša zemlja pogođena međunarodnom financijskom krizom, ali je istakao da je udar bio manji u entitetu u kojem je on premijer nego u ostatku zemlje.

Dodik u svom pismu navodi da svaki politički lider u BiH podržava kandidaturu zemlje u Evropsku uniju, što je cilj većine bh. građana. Iako je masovna podrška za članstvo u NATO savezu slabija, to ostaje cilj političkih lidera u zemlji.

On u svom pismu uglednom američkom listu navodi da nije iznenađenje, a ni razlog za alarm to što ljudi imaju različite poglede na organizacijsku stukturu koja je najbolja za BiH. Dodik dodaje da mnogi vjeruju da je decentralizovana struktura bliža Daytonskom sporazumu i prilagođenija zemlji, ističući da "oni" ne podržavaju centralizovani model koji neki iz međunarodne zajednice žele nametnuti.

Dodik ističe da nema nikakve prijetnje od povratka nasilju dok se nastavlja rad na institucionalnom uobličavanju zemlje.

Premijer RS-a za kraj poručuje da je došlo vrijeme da se ljudima u BiH i njihovim demokratski izabranim liderima da puna odgovornost za njihovu budućnost i da se na stranu stave vapaji onih koji žele stalnu ovisnost zemlje o međunarodnoj zajednici.