BiH
969

Dodik uoči sastanka s Putinom: Na nasilje ćemo odgovoriti otcjepljenjem iz BiH

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Banja Luka, na nasilje iz Sarajeva, odgovoriti izdvajanjem iz Bosne i Hercegovine.

"Nemamo namjeru nijednog trenutka ostati u zemlji u kojoj s druge strane dolazi nasilje", rekao je Dodik u intervjuu za Sputnjik, pred put u Moskvu, gdje će se sutra sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Bivši načelnik ratnog štaba Armije Republike BiH Sefer Halilović zaprijetio je "nestajanjem" Republike Srpske ako referendum bude sproveden jer, kako on tvrdi, to će značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje na snagu Ustava BiH.

"Znamo da je stav Sefera Halilovića koji prijeti ratom stav svih u Sarajevu, ali, govorim hipotetički, ako se dese bilo kakvi pokreti te vrste mi smo istog trenutka izvan BiH", poručio je Dodik.

Na pitanje da precizira da li bi u takvoj situaciji Republika Srpska proglasila nezavisnost i otcijepila se, Dodik je ponovio: "Bilo kakvi pokreti te vrste navest će nas da to uradimo i mi ćemo se braniti".

On je također izrazio uvjerenje da je Republika Srpska sposobna da se vojno odbrani ako je neko napadne.

Na pitanje da li u tom slučaju računa na pomoć Srbije i Rusije, Dodik je odgovorio da "računa na svašta, a prije svega na naš narod", prenosi Sputnjik.