BiH
1.1k

Dodik: U Sarajevu je razgovarano da Arapi budu konstitutivni narod

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Federaciji BiH ima 44.000 Arapa i da je na jednom skupu u Sarajevu nedavno razgovarano o tome da dobiju status četvrtog konstitutivnog naroda u BiH, kao Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

Dodik je naveo da, prema podacima iz FBiH, 44.000 ljudi iz arapskog svijeta ima neki oblik imovine u FBiH, na čemu pribavljaju pravo prebivališta.

"Njihovi predstavnici su prije nekoliko sedmica u Sarajevu, vjerovatno u saradnji sa lokalnim muslimanima u Sarajevu Bakira Izetbegovića i ostalima, držali jedan panel na kojem se razgovaralo o tome da Arapi dobiju karakter konstitutivnog naroda u BiH i da se uvedu u politički sistem odlučivanja", rekao je sinoć Dodik za beogradsku Televiziju "Happy".

On je naglasio da izbjeglice iz Libije i Sirije nisu dio te priče, nego dolaze "neki drugi koji imaju nešto para", te dodao da Arapi kupuju svuda gdje postoji džamija, a njih je u BiH od kraja rata izgrađeno 1.500.

Kao primjer Dodik je naveo da su Srbi, koji imaju kuće oko džamije u Trnovu u centru grada, spremni da ih prodaju.

"Scenario je identičan, dolazi neko ko daje novac, vi se iseljavate, a oni nameću svoja pravila života. Uspjeli su da nametnu pravila života u jednom Parizu, da neće u jednom malom Trnovu", kaže Dodik.

On je spomenuo i krizu Deutsche banke, koja je u bezizlaznoj situaciji i ne dozvoljava povlačenje depozita te upozorio da se u toj banci nalazi deponovano šest milijardi eura deviznih rezervi Centralne banke BiH.

Prema njegovim riječima, neko je u Sarajevu, pod uticajem zapadnjaka, sve devizne rezerve Centralne banke BiH, deponovao u Deutsche banku.

"Ako se taj novac izgubi, onda smo u problemu. Onda će opet naći način da pričaju priču da je Dodik kriv. Što sam ja kriv što je poropala Deutsche banka i nestao novac koji je neko drugi tamo deponovao kao osnovu za naše funkcionisanje. BiH je karikatura", rekao je Dodik.

Govoreći o premještanju sjedišta nekih kompanija iz Beograda iz Republike Srpske u Federaciju BiH, Dodik je rekao da nijedna nije prosperirala u Sarajevu, jer muslimani u FBiH neće da kupuju robu iz Srbije.

"Zbog nekog nerazumljivog razloga, sjedište kompanija su iz Republike Srpske prenijeli u Sarajevo. Sve jedna je tamo 'pala', nijedna nije prosperirala. Zaposle domaće ljude u Sarajevu, a onda više od 90 posto robe prodaju u Republici Srpskoj. Neće muslimani u Federaciji da kupuju išta što ima na sebi 'Made in Serbia'", rekao je Dodik.

On je naveo da nijedno preduzeće izvan hrvatskih prostora nema predstavništvo za BiH, a samo iz Srbije prave predstavništva zbog "neke egzotike", te da su samo u Beogradu ostale ulice Sarajevska, Mostarska, dok u Sarajevu više nema nijedne adrese i ničega što liči na Srbiju i srpski narod.