BiH
499

Dodik u Beogradu: 9. januar slavit ćemo još pompeznije, a Sarajevo nam je inostranstvo

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Beogradu sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, gdje je kazao da će RS podržati kandidata Srpske napredne stranke za predsjednika Srbije sljedeće godine.

Dodik je izjavio da s premijerom Srbije ima dobre odnose i da njih dvojica nastavljaju raditi u najboljem interesu RS i Srbije.

Na pitanje novinara u Vladi Srbije kakavi su donosi između njega i Vučića, pošto je bilo riječi da su nakon referenduma u RS ti odnosi zahladnjeli, Dodik je rekao da su to špekulacije.

"Ne morate brinuti, ni vi, ni mnogi drugi koji o tome misle. A oni koji o tome govore u javnom prostoru više žele da se to desi, nego što je to tačno", odgovorio je Dodik.

U intervjuu za Telegraf Dodik je kazao da će Republika Srpska, nakon što je Ustavni sud poništio referendum u RS-u, još pompeznije slaviti taj praznik.

Ponovio je svoje stavove kako BiH nema šanse i da je ona vježbalište za strance.

"BiH nema šanse da opstane, to je vježbalište za strance. Republika Srpska je najveće dostignuće srpskog naroda i predstavlja hrišćansku odbranu ovih prostora. Sarajevo je za nas inostranstvo, a mi smo natjerani da budemo u toj državi", kazao je Dodik.

Na kraju je kritikovao i međunarodnu zajednicu, poručivši kako rade za svoje interese, naglasivši da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ima mjesečnu platu 25.000 eura i da mu je u interesu da njegov mandat traje što duže.