BiH
115

Dodik: RS će dati saglasnost na SSP

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će vlasti RS dati saglasnost da BiH potpiše adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

Dodik je, nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandom Vučićem u Beogradu, najavio da će vlasti RS sutra o ovom sporazumu razgovarati sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima, ne precizirajući kada će biti data saglasnost.

"Gledajte vijesti u nedjelju ujutro", rekao je Dodik u Vladi Srbije.

On je naglasio da zvaničnici RS vjeruju njemačkom ministru poljoprivrede da će, kako je rekao, u realnom vremenu uspostaviti određene mjere koje će biti korisne za proizvođače u RS.

Dodik je podsjetio da su predstavnici iz RS u državniminstitucijama BiH bili ranije spremni da prihvate adaptirani SSP i da je čak i Vijeća ministara BiH prihvatio taj sporazum.

"Kada su iz Republike Srpske rekli da je to na štetu naših poljoprivrednih proizvođača, oni su bili spremni na javnu polemiku i sukob sa nama. Onda je njemački kancelar Angela Merkel rekla - da, ima tu problema, pokušajte to da riješite", rekao je Dodik.