BiH
214

Dodik: Protesti bivših boraca RS-a su usmjereni na rušenje RS-a

Anadolija
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uputio je poziv građanima da se ne odazovu i ne podrže proteste koje su za sutra najavili pripadnici bivših boraca RS-a.

“Smatramo da su ti protesti instrumentalizovani, da nemaju nikakve veze sa socijalnim problemima i znamo da su dio plana za rušenje RS-a“, kazao je Dodik u današnjem obraćanju novinarima u Banjoj Luci, prenosi Anadolija.

On je istakao da “pokušaj“ da se protesti održe 28. februara, dan prije datuma kada je održan referandum o nezavisnosti BiH, predstavljaju svojevrsnu provokaciju.

“Ti dani su traumatični za Srbe koji su izgubili Jugoslaviju, podsjećaju na strašno krvoproliće. To izaziva različita negativna osjećanja i poražavajuće je da to čine upravo ratni veterani. Provociranje na taj način može samo da izazove stare rane“, podvukao je Dodik.

Predsjednik RS-a dodao je da nije tajna da postoje "strani centri moći" koji, kako je naveo, "sjede u hotelu u Tuzli i upravljaju određenim nevladinim organizacijama i medijima, sve sa ciljem da se destabilizuje RS". 

“Njima je jasno da se na izborima, kada je u pitanju odnos političkih snaga u RS-u, ništa neće promijeniti. Zato žele da se RS prije izbora destabiluzuje“, naveo je Dodik.

On je ustvrdio da je još prije 5-6 mjeseci “od obavještajne zajednice“ dobio podatke o onima koji su sada umiješani u organizaciju najavljenih protesta ratnih veterana.

Dodik je potom pozvao, kako je naveo,  "sve izmanipulisane građane i borce da se ako imaju socijalne probleme obrate institucijama vlasti u RS-u". Dodao je da su zahtjevi veterana zapravo sukob dva boračka udruženja u RS-u i da je za vlast Boračka organizacija RS-a jedini reprezentativni predstavnik bivših boraca RS-a. 

Predsjednik RS-a optužio je i pojedine medije da podstrekivaju proteste u RS-u i edukuju pojedince da ih organizuju.

“Mi to pratimo, mi to znamo, ali mediji se moraju ponašati prefesionalno“, dodao je Dodik. 

Zaključio je da svako ima pravo da javno izrazi svoje nezadovoljstvo, ali da to mora učiniti u skladu sa zakonima RS-a te upozorio da će policija, ukoliko protesti veterana sutra budu održani i dođe do bilo kakvih ekscesa, upotrijebiti sva sredstsva koja im stoje na raspologanju da to spriječi.