Čin provokacije
102

Dodik pozvao Salkića na obilježavanje 9. januara, on mu poručio da će ga prijaviti jer krši Ustav BiH

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić uputio je pismo predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska (RS) Miloradu Dodiku koji mu je poslao pozivnicu za obilježavanje neustavnog Dana RS-a i poručio da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

"Ovaj Vaš poziv doživljavam kao direktnu provokaciju bivšeg logoraša zatočenog u koncentracionim logorima fiskulturna sala OŠ Vuk Stefanović Karadžić Bratunac i trening centra na Palama, koji su produkt temeljnih odluka donesenih 9. januara 1992. godine", kazao je Salkić.

Poručio je da je obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta RS za njega i sve preživjele žrtve i porodice ubijenih Bošnjaka na temeljima donesenih odluka 9. januara 1992. godine duboko uvrijedljivo i podsjeća ih na traume i zločine koje su preživjeli uključujući počinjeni i presuđeni genocid nad Bošnjacima.

Podsjetio je da su genocid, prema važećim presudama međunarodnih sudova, počinili vojska i dijelovi policije bosanskih Srba.

"Želim vas podsjetiti da obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini predstavlja suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda BiH i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma na osnovu kojeg postoji entitet RS. Kao što Vam je poznato za neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predviđene su sankcije prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, te ću zbog toga, ali i zbog lične provokacije iskoristiti priliku da protiv Vas, ali i ostalih članova organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara, u narednim danima podnesem krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu", istakao je Salkić.

Dodao je da se nada da će Dodik i njegovi sljedbenici jednog dana krenuti putem katarze, suočavanja sa istinom iz prošlosti, čime bi dali nemjerljiv doprinos vraćanju povjerenja i izgradnji društva u kojem bi se narodi i građani osjećali slobodni i ravnopravni, što danas nije slučaj u entitetu čiji je Dodik predsjednik.

"Želim vas podsjetiti da su se Bošnjaci vratili da žive na svojim ognjištima koja se nalaze po Dejtonskom mirovnom sporazumu u ovom entitetu u miru sa svojim komšijama i da nisu poduzeli nijednu osvetničku akciju, iako su mnogi počinioci ratnih zločina nad nama na slobodi dok neke koji su presuđeni za genocid Vi sami smatrate herojima. Mi poštujemo Dejtonski mirovni sporazum koji nam daje pravo na povratak bez diskriminacije, a entitet čiji ste vi predsjednik nas uporno diskriminira uzurpirajući naša Ustavom zagarantovana prava", navodi Salkić.

Na kraju pisma je pozvao Dodika da promijeni svoj pristup prema Bošnjacima.

"Prije našeg povratka mnogi gradovi i naselja su izgledali kao mjesta za snimanja horor filmova, nažalost zbog vaše politike mnoga naselja danas, ali i u budućnosti će izgledati tako jer ovaj entitet napuštaju svi koji imaju priliku za to ne želeći trpiti sijanje straha, mržnje i nepovjerenja kojeg Vi širite", zaključio je Salkić.