BiH
0

Dodik osniva preduzeće "Autoputevi"

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) donijela je danas odluku o osnivanju Javnog preduzeća "Autoputevi RS", čime bi bila omogućena realizacija projekata o izgradnji autoputeva kroz RS zajedno s austrijskim "Strabagom".
Za narednu sjednicu entitetske Vlade, Dodik je najavio razmatranje memoranduma koji je prije tri dana u Beču potpisao sa "Strabagom" o zajedničkoj izgradnji mreže autoputeva u RS-u, uključujući koriodor V-C, a koji bi RS-u omogućio ulazak oko dvije milijarde eura direktnih stranih investicija.

On je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade kazao da je osnivanje JP "Autoputevi RS-a" u skladu s inicijativom Narodne skupštine RS-a još od 2004. godine.

Entitetska vlada prihvatila je i Informaciju o inicijativi za zaključenje kreditnog sporazuma s ORES - Fondom za međunarodni razvoj kojim će, za vrijednost od osam miliona dolara, biti omogućeno obnova 700 objekata oštećenih u ratu u BiH.

Nakon razmatranja Informacije o stanju u Direkciji za robne rezerve RS-a, Vlada je pokrenula inicijativu za donošenje zakona kojim će se preciznije regulirati rad i obaveze ove direkcije.