BiH
19

Dodik na suđenju Ratku Mladiću: Što bih ja morao da se sjećam svega?

Piše: A. Džano
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za teške ratne zločine i genocid na prostoru BiH u periodu 1992-1995. godine, nastavljeno je danas u Haškom tribunalu.

Drugog dana svjedočenja na ovom suđenju predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odgovarao je na pitanja tužioca o nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

Dodik je rekao da su Srbi povlačili određene poteze u uspostavljanju RS-a, koji su bili legitimni.

"Srbi su imali pravo na teritorijalnu političku organizaciju. Konstituisanje RS-a je bilo legitimno sa stanovišta trenutka u kojem se nalazio srpski narod. I da Karadžić nije bio predsjednik, historijski trenutak bi bio isti“, istakao je Dodik.

Na pitanje tužioca Alana Tiegera da li je ikada tokom sjednica Skupštine RS-a čuo nešto o protjerivanju muslimana, Dodik je odgovorio:

"Bilo je razgovora o ratnim dejstvima, ali to nikada nisam čuo kao priču o etničkom čišćenju. Sve vrijeme od početka rata stalno je u skupštini traženo da se kažu ciljevi rata i najviše toga je dolazilo od poslanika koji su morali napustiti prostor pod kontrolom muslimanskih snaga, najviše s prostora Neretve“.

Tužilac je zatim podsjetio na obraćanje Radovana Karadžića na 16. sjednici Skupštine RS-a, koji je iznio ratne ciljeve.

Odgovarajući na pitanja tužioca o ratnim ciljevima RS-a i govorima poslanika SDS-a na sjednicama Skupštine RS-a na početku rata, Dodik je često odgovarao da se ne sjeća citata koje je čitao tužilac.

"Što bih ja morao da se sjećam svega", upitao je Dodik.

Na to je reagovao i sudija Alphons Orie koji je rekao Dodiku da je dovoljno da kaže čega se sjeća, a čega ne sjeća.

"Poštovani sudijo, nisam očekivao da ću ovdje biti maltretiran, na Palama je bilo najmanje pet sjednica i ne mogu se sjetiti svih i da li sam prisustvovao“, rekao je Dodik.