BiH
75

Dodik na suđenju Ratku Mladiću: Alija Izetbegović se lažno predstavljao

Piše: A. Džano
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik svjedočio je danas u Haškom tribunalu na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za teške ratne zločine i genocid na prostoru BiH u periodu 1992.-1995. godine.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Dodik je na početku suđenja, odgovarajući na pitanje odbrane, rekao da je prije rata bio predsjednik Izvršnog odbora Općine Laktaši te da je neposredno prije rata izabran za poslanika u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine. Dodik je tada bio član Saveza reformskih snaga Ante Markovića.

"Odmah nakon formiranja SDA napetost je bila opšta. Formiranje HDZ-a i SDS-a činilo se kao reakcija na formiranje SDA koja je promovisala radikalni islam. Te stranke su dobile 80 posto podrške glasača, a naša partija je dobila blizu 12 posto", rekao je Dodik.

Dodao je da su te stranke formirale vladu i da je izgledalo kao da će sačuvati mir.

"U Hrvatskoj je tada već bio oružani sukob, jer su Hrvatska i Slovenija proglasile nezavisnost. To je zapravo značilo razbijanje Jugoslavije. Partija kojoj sam ja pripadao zalagala se za očuvanje Jugoslavije, ali mi nismo više bili relevantan politički faktor. Stranke na vlasti su formalno sarađivale, a očigledna je bila saradnja SDA i HDZ-a u koaliciji. Sjednice parlamenta su se teško odvijale i trajale su dan i noć", istakao je Dodik.

Predsjednik RS-a je rekao da su Srbi željeli da BiH ostane u Jugoslaviji, a Hrvati su podržavali nezavisnost Hrvatske vjerujući da će se jedan dio BiH pripojiti Hrvatskoj.

"Muslimani su htjeli nametnuti svoju volju i Srbima i Hrvatima te proglasiti nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Alija Izetbegović je prekršio princip konstitutivnosti prije rata i to je dovelo do rata. On je stavio i sumnjiv potpis na Dejtonski sporazum, jer nije bio predsjednik Bosne i Hercegovine. Alija Izetbegović je nastojao da se lažno predstavlja. On je uveo narod u rat i nastojao je ostvariti dominaciju Bošnjaka na cijeloj teritoriji BiH. Danas kao posljedicu imamo majorizaciju prije svega Hrvata u BiH i pokušaj da se to nametne Srbima", rekao je Dodik.