Politička situacija
53

Dodik na sastanku sa Sarrazinom kazao da je RS našla alternativu za projekte koje je Njemačka obustavila

N. V.
Foto: Twitter/@MiloradDodik
Foto: Twitter/@MiloradDodik
Specijalni izaslanik njemačke vlade Manuel Sarrazin i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastali su se danas u Banjoj Luci, a tim povodom se sada oglasio Dodik.
Manuel Sarazzin se odmah nakon sastanka obratio medijima kazavši šta su bile glavne teme razgovora, a Dodik je to prokomentarisao na Twitteru. Između ostalih tema, dotakli su se i Dodikovog nepriznavanja visokog predstavnika.

"Na sastanku sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom ponovio sam jasan stav da RS odbacuje svaku vrstu djelovanja Christiana Schmidta kao visokog predstavnika jer ga Vijeće sigurnosti UN-a nije potvrdilo kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i da Schmidt, predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH", rekao je Dodik.

Jedna od glavnih tema je obustava finansiranja projekata u RS koje je finansirala Njemačka. Sarrazin je Dodiku detaljnije objasnio razloge za obustavu projekata.

"Kada je riječ o obustavi finansiranja četiri infrastrukturna projekta u RS, radi se o političkim i ekonomskim pritiscima na RS, ali RS ima alternativu za finansiranje istih", rekao je Dodik.

Na sastanku su govorili i o političkim prilikama u BiH te njenom entitetu RS i stavu o državnoj imovini.

"Sarrazina sam upoznao i o pokušaju otimanja imovine Republici Srpskoj te ponovio da je to pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom i da imovina pripada entitetima. RS, uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama za njen napredak, ima pozitivne makroekonomske pokazatelje, stabilna je, snažna i sposobna da odbrani svaki svoj interes i da njeni organi i institucije funkcionišu", kazao je Dodik.

Na kraju je istaknuo da su razgovarali i o Berlinskom procesu, kao i integraciji BiH u EU naglasivši da RS ostaje privržena tom putu.